Skip navigation

Täysosumia: Alicante, Budapest ja Barcelona

Artikkeli julkaistu
01.02.2013 klo 07:36
Paella Valenciana.
Paella on Valencian kansallisruoka. Vuodelta 1840 peräisin olevan, liki muuttumattomana tähän päivään saakka säilyneen alkuperäisen reseptin mukaan siihen kuuluu riisiä, sahramia, jänistä, etanoita ja kolmenlaisia papuja.

Todellisuudessa paella-reseptejä taitaa kuitenkin olla yhtä monta kuin kokkeja, ja raaka-aineetkin vaihtelevat katkaravuista kanaan, porsaanlihasta simpukoihin. Alicantessa paellaa tarjoilee joka toinen kuppila, mutta erityisen hyvää paella valencianaa saa Darsenasta.

Restaurante Darsena, Marina deportiva, Muelle de Levante. Lounas klo 13-16, illallinen klo 20-23.

BUDAPEST: Kaupungin vanhin kylpylä

Budapest tunnetaan kylpylöistään. Monet ovat satoja vuosia vanhoja, mutta vanhimman, pienen Királyn kylpylän rakennustyöt aloitettiin jo vuonna 1565. Sen rakensivat muutamaa vuotta aiemmin kaupungin vallanneet turkkilaiset, mikä näkyy arkkitehtuurissa: kylpylän pääallas on kahdeksankulmainen, ja sen yllä kohoaa hieno kupolikatto.

Toisin kuin useimmat kylpylät, Király sijaitsee kaukana luonnonlähteistä. Turkkilaiset eivät olleet valmiita luopumaan kylpyrituaaleistaan noin vain, joten mineraalipitoinen vesi johdettiin linnanmuurien suojaan niin, että kuumaan kylpyyn saattoi pulahtaa vaikka kesken hyökkäyksen.

Királyn kylpylä, Fö u. 84. Avoinna ma–su klo 9-21.
taysosumia_budapest.jpg

BARCELONA: Katalonian sydän

Katalonia on Koillis-Espanjassa sijaitseva itsehallintoalue, jolla on oma lippu, kieli (katalaani) ja kulttuuriperintö, johon kuuluvat niin Salvador Dalín maalaukset, Gaudín arkkitehtuuri kuin jalkapallojoukkueetkin. Voimakkaan kansallisidentiteetin omaavat katalaanit ovat haaveilleet itsenäistymisestä Espanjasta – viimeksi asiasta äänestettiin marraskuussa 2012.

Katalonian pääkaupunki on viiden miljoonan asukkaan Barcelona, ja se jakautuu neljään maakuntaan. Barcelonan lisäksi niitä ovat Girona, Lleida ja Tarragona. Katalonia Ryanair aloitti suorat lennot Lappeenrannasta Girona-Costa Bravan kentälle 31.3.2013.

taysosumia_barcelona.jpg


Teksti: Sari Peltonen
Kuvat: Wikimedia