Skip navigation

Uuden Sharkletin kyydissä Kanariansaarille

Artikkeli julkaistu
15.12.2013 klo 12:22
Vettä suihkutetaan lentokoneen päälle.
Helsinki-Vantaalta liikennöi maailman ensimmäinen A321 Sharklet -kone. Se saapui lentoasemalle Airbusin Hampurin tehtaalta 6. syyskuuta 2013. Kone otettiin vastaan perinteisellä vesisuihkutervehdyksellä.

Sharkletit ovat Finnairin uusin lisäys sen Airbus-perheeseen. Yhtiö on tilannut näitä uusia koneita yhteensä viisi kappaletta, joista kolme tulee liikenteeseen jo tänä vuonna ja kaksi vuoden 2014 alkupuoliskolla.

Uudet koneet korvaavat Finnairin vanhat Boeing 757 -koneet. Ne ovat lentäneet lähinnä lomakohteisiin, kuten Kanariansaarille. Uuden Sharkletin kyytiin on voinut hypätä jo lokakuusta lähtien, muun muassa Aurikonmatkojen kohteisiin matkustettaessa.

Ekologinen konetyyppi

Ensimmäisenä Sharkletista pistävät silmään erikoiset siivenkärjet. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä visuaalinen yksityiskohta, vaan harkittu muotoilu. Uudesta Air Bus 321 -kone on luokkansa polttoainetehokkain, vähäpäästöisin ja hiljaisin kapearunkokone.

Noin 2,5 metriä korkeat kärkisiivet pienentävät merkittävästi siiven kärkipyörrettä, joka on yksi merkittävimmistä lentokoneen ilmanvastuksista. Uuden muotoilun ansiosta polttoaineekulutus pienenee yli viisi prosenttia istuinta kohti. Vanhoihin B757-koneisiin verrattuna vähennystä on jopa seitsemän prosenttia.