Skip navigation

10 viettelevää vinkkiä matkakuumeisille

Artikkeli julkaistu
29.06.2014 klo 09:17

1. PIRTEÄ PISA

Nimi Pisa tuo automaattisesti mieleen kaltevan tornin. Torni onkin Pisan kuuluisin nähtävyys, muttei suinkaan ainut hyvä syy matkustaa tähän Toscanan kolkkaan.

Pisa on suosittu yliopistokaupunki, joten se tulvii nuorekasta elämää. Sen keskusta on suljettu autoilta. Parasta Pisassa onkin rauhallinen vaeltelu kapeilla kujilla ja kesästä nautiskelu kujien viehättävissä kuppiloissa.

Lento Helsinki-Vantaalta Pisaan kestää 3 tuntia 20 minuuttia. Suorat lennot kahdesti viikossa: Finnair.


2. BOHEEMI BIARRITZ

Ranskan baskialueella sijaitsevassa Biarritzissa sanotaan olevan Euroopan parhaat aallot – kaupunki onkin surffaajan paratiisi. Aalloista nousseet surffarit siirtyvät shorteissaan ja varvassandaaleissaan ruokailemaan rantakaupungin ravintoloihin.

Toisaalta Chanelin putiikki avattiin Biarritziin jo sata vuotta sitten. Tämä kummallinen sekoitus superrentoa tunnelmaa ja huippueleganssia on houkutellut kaupunkiin myös monia pop- ja filmitähtiä, esimerkiksi Johnny Deppin ja Cameron Diazin.

Lento Helsinki-Vantaalta Biarritziin kestää 3 tuntia 45 minuuttia. Viikottaiset suorat lennot: Finnair.
3. MIELLYTTÄVÄ MALAGA

Etelä-Espanjan Malaga on ilmastonsa puolesta huikea paikka: aurinkoisia päiviä on vuodessa yli 300! Reilun puolen miljoonan asukkaan kaupungissa espanjalaiset perinteet – härkätaistelu ja flamenco – elävät yhä vahvoina.

Malaga tunnetaan niin ikään taidemaalari Pablo Picasson kotikaupunkina. Ja tietysti myös rannoistaan, joilta vesipedot siirtyvät auringon laskeuduttua nauttimaan loistokkaasta yöelämästä.

Lento Helsinki-Vantaalta Malagaan kestää 4 tuntia 35 minuuttia.Päivittäiset lennot: Finnair, Norwegian.


 

4. PARIISIMAINEN PRAHA

Tsekin pääkaupungin barokkia ja gotiikkaa yhdistelevä keskusta-alue kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Viehätystä lisäävät kaupungin useat puistot ja oluttupien reunustamat kujat. Ei ihme, että yksi Prahan lempinimistä on Euroopan uusi Pariisi!

Kulttuuritarjonnassa Prahan erikoisuus on niin sanottu musta teatteri, jossa musiikki, tanssi, elokuva ja pantomiimi yhdistyvät valojen ja varjojen leikkiin. Praha tunnetaan myös kirjailija Franz Kafkan kotikaupunkina.

Lento Helsinki-Vantaalta Prahaan kestää 2 tuntia 15 minuuttia. Useita päivittäisiä lentoja: Finnair, Norwegian. 


5. LEIKKISÄ LONTOO

Jos on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään, kuuluu Iso-Britannian pääkaupunkia kuvaava sanonta. Lontoota voi hyvällä syyllä kutsua niin urheiluhullun, kulttuurinälkäisen kuin ostoshimoisenkin mekaksi.

Jälkimmäisille Lontoo tarjoaa tavaratalojen ja brändimyymälöiden lisäksi massiivisia markkinoita, joista erityisesti Portobello Roadilla järjestettäville kannattaa suunnata, vaikkei mitään ostaisikaan. Portobello Road sijaitsee Julia Robertsin tähdittämästä elokuvasta tutussa Notting Hillissä.

Lento Helsinki-Vantaalta Lontooseen kestää 3 tuntia 10 minuuttia. Useita päivittäisiä lentoja: British Airways, Finnair, Norwegian. 
6. AURINKOINEN ALANYA

Välimerellinen Alanya tarjoaa kuumat ja kuivat kesät, jotka sopivat ihanasti rantaelämää rakastaville. Kaupungin rannan jakaa kahteen osaan Kale-kukkula.

Läntisen puolen Kleopatra-ranta sopii vilkasta rantaelämää arvostaville. Itäinen Keykubat on puolestaan loiva ja siten lapsille paremmin sopiva. Kleopatra-rannalla voi harrastaa myös vesihiihtoa, nousuvarjoliitoa, banaaniveneellä ajelua ja vesiskootterilla huristelua.

Lento Helsinki-Vantaalta Antalyaan, 130 kilometrin päähän Alanyasta kestää 3 tuntia 45 minuuttia. Useita lentoja viikossa: Finnair.


7. SPORTTINEN SPLIT

Kroatian toiseksi suurin kaupunki Split on takuuvarma rantalomakohde keväästä pitkälle syksyyn. Alueen rantoja ei kuitenkaan ole tehty pelkkää löhöilyä varten.

Kroatian rannikko on varsin rakentamatonta eivätkä rannat kilpaile puitteiltaan Välimeren kohteiden kanssa. Sen sijaan Kroatiassa on paljon pieniä rantoja, joista löytää omaa rauhaa kesän vilkkaimpanakin sesonkina.

Adrianmeren rantavedet ovat kirkkaat ja puhtaat – kuin luodut snorklaamiseen.

Lento Helsinki-Vantaalta Splitiin kestää 3 tuntia. Useita lentoja viikossa: Norwegian.


8. LUPAAVA LISSABON

Portus Cale, kaunis satama, oli Portugalin kutsumanimi Rooman imperiumin aikaan. Portugalilaisille meri on yhä tärkeä elementti ja muisto löytöretkien ajasta elää maassa vahvasti.

Maan rinteinen keskus Lissabon on Euroopan läntisin ja aurinkoisin pääkaupunki, joka lupaa vierailijalleen eläväistä, fadon rytmien sävyttämää syvää tunnelmaa. Lissabonin lähellä odottavat muun mussa Cascais’n ja Estorilin upeat rannat. Atlantin aallot sopivat erinomaisesti myös surffaajille.

Lento Helsinki-Vantaalta Lissaboniin kestää 4 tuntia 50 minuuttia. Useita viikottaisia lentoja: TAP.


9. TUTTU TALLINNA

Tallinna on suomalaisille läheinen ja monelle myös hyvin tuttu ulkomaan kohde.

Harvempi tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että kuumana kesänä Viron pääkaupunki muuttuu oivalliseksi rantalomakohteeksi. Tallinnassa on viisi suurta yleistä uimarantaa, joista suosituin on Pirita. Kahden kilometrin pituiselta rannalta avautuu upea näkymä vanhaankaupunkiin.

Lento Helsinki-Vantaalta Tallinnaan kestää 30 minuuttia. Useita päivittäisiä lentoja: Finnair.

 10. ARVOITUKSELLINEN ATEENA

Mielikuvissa Ateenaan yhdistyy helpoiten antiikki ja Akrpolis, mutta Kreikan pääkaupunki sopii myös rantalomailuun, kunhan lomailijalta löytyy ripaus viitseliäisyyttä.

Kaupungin keskustan rantaviivasta iso osa on satama-aluetta, mutta keskustan liepeiltä löytyy jo uimiseenkin kelpaavia rantoja ja yhteydet lähisaarille ovat pääkaupungista erinomaiset.

Yksi erikoisimmista rannoista on kaupungin itälaidan Vouliagmeni-järvi, jonka erottaa merestä tienkaistale.

Lento Helsinki-Vantaalta Ateenaan kestää 3 tuntia 40 minuuttia. Viikottaiset lennot: Norwegian.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja


Teksti: Tiia Soininen
Kuvat: iStockphoto 

Matkustus