Skip navigation

Euroopan kesäkaupunkien TOP5-kohteet

Artikkeli julkaistu
22.06.2014 klo 08:17
Kesäkaupunkeihin kätevästi Helsinki-Vantaalta.

PISA – paljon enemmän kuin kalteva torni

Pakkohan se on nähdä, kun viehättävään toscanalaiseen Pisaan matkustaa: kuuluisa kalteva torni, joka itse asiassa näyttää paikan päällä kaltevammalta kuin kuvissa! Kalteva torni on tuomiokirkon kellotorni ja kallellaan maaperän vajoamisen takia – kuten jokikinen rakennus Pisassa, useimmat kuitenkin vain muutaman millin. Tornin lähellä, kastekappelissa, voi puolen tunnin välein vaikuttua upeasta akustiikasta, kun kappelin ovet suljetaan ja henkilökunta alkaa laulaa. Pisaan tutustumista ei kuitenkaan kannata jättää Ihmeiden aukion varaan. Syrjäkujien kahviloissa ja viehättävissä pikkupuistoissa kohtaa harvemmin turisteja ja tuleekin sitä vastoin imaistuksi paikalliseen elämänmenoon. Pisa on kuulu myös yliopistostaan, jonka historian ja luonnontieteiden opetus on erityisen arvostettua. 86 000 vakituisen asukkaan kaupungissa on yli 50 000 yliopisto-opiskelijaa.

Suorat lennot Helsinki Airportilta kahdesti viikossa: Finnair.


BIARRITZ – boheemeja, surffareita ja golffareita varten

Ranskalaiset itse ovat viihtyneet lomillaan Biskajanlahden rantakaupungissa Biarritzissa jo vuosisadan ajan. Kaupunki houkutti aikanaan erityisesti taiteilijoita ja kirjailijoita. Nykyajan boheemit voivat nauttia elämästä Biarritzin pienen hurmaavan keskustan kahviloissa, ravintoloissa ja leipomoissa. Boheemien lisäksi Biarritzin ovat löytäneet surffaajat; monen mielestä kaupungissa on Euroopan parhaat aallot ja merenpohja miellyttävän tasainen. Niille, jotka näkevät aaltoilevaa maastoa mieluummin vihreänä, Biarritz on myös mainio kohde: kaupungin ympäristössä on kymmenen golfkenttää.

Suorat lennot Helsinki Airportilta kahdesti viikossa: Finnair.

 

ALANYA – eloisalle kaupunkilomailijalle, joka arvostaa myös rantaa

Turkin Alanya on suurkaupunki, joka kuitenkin tunnetaan parhaiten pitkistä rannoistaan ja vesipuistoistaan. Rantaa halkoo 200 metriä korkea Kale-kukkula, jonka lähtisen puolen Kleopatra-ranta on vilkas ja nopeasti syvenevä, itäisen puolen Keykubat puolestaan loiva ja lapsillekin sopiva. Kaupunkitunnelmaan Alanyassa pääsee helposti sadoissa trendiputiikeissa ja perinteisissä turkkilaisissa kaupoissa: basaarialueella tinkaaminen kuuluu asiaan ja ennen kauppojen tekoa nautitaan usein omenateet. Mausteet ja nahkatuotteet ovat tyypillisiä alanyalaisia tuliaisia. Ravintoloita kaupungissa on yhtä laaja kirjo kuin myymälöitäkin, ja pimeän tullen satama-alue herää uudelleen eloon auringonpalvojien siirtyessä kuppiloihin ja diskoihin.

Suorat lennot Helsinki Airportilta Gazipasan lentoasemalle 2–3 kertaa viikossa: Finnair.

 

DUBLIN – hyväntuuliselle nautiskelijalle

Kun satunnaiset sateet eivät haittaa ja matkan tavoitteena on saavuttaa rento fiilis, kannattaa suunnaksi ottaa Dublin. Irlantilaiset ovat iloista kansaa. Dublinissa sijaitsee koko Irlannin suosituin nähtävyys: Guinness Storehouse. Vanhan varastohallin näyttely kertoo kaiken tästä maailmankuulusta tummasta oluesta ja kierroksen kruunaa hintaan sisältyvä tuoppi. Seuraava tuoppi kannattaa nauttia jossakin lukuisista korttelipubeista, joita sanotaan irlantilaisten olohuoneiksi. Livemusiikkia on tarjolla lähes aina. Lapsen kanssa matkustavan kannattaa kurkata kuuluisan Trinity College -yliopiston kirjastoon: kattoon saakka ulottuvat puuhyllyt kannattelevat 200 000 teoksen painoa ja tuovat mieleen Harry Potterin Tylypahkan.

Suorat lennot Helsinki Airportilta kahdesti viikossa: Norwegian.
ZÜRICH – laatutietoiselle shoppailijalle

Sveitsin suurin kaupunki Zürich nousi Lonely Planetin vuoden 2014 parhaat kaupunkikohteet -listauksessa sijalle 5. Trendikäs Zürich onkin siisti ja sopivan pieni kaupunkikohde taiteen, puistojen ja puutarhojen ystäville – sekä niille, jotka himoitsevat laadukkaita ostosmahdollisuuksia. Keskustan Bahnhofstrasse-katu kutsuu ostamaan sveitsiläisiä kelloja, suklaata, huippumuotia ja laadukkaita sisustustavaroita. Puutarhoista erikoisin on lahja kiinalaiselta Kunmingin kaupungilta: sitä on kehuttu yhdeksi hienoimmista kiinalaisista puutarhoista Kiinan ulkopuolella. Lapsille Zürichin matkan kokokohta on ehkäpä eläintarha, jonka yhteyteen on rakennettu sademetsä!

Useita päivittäisiä lentoja Helsinki Airportilta: Finnair, Air Berlin.


Teksti: Tiia Soininen

Matkustus