Skip navigation

Finavia edellyttää yleisilmailijoita noudattamaan ohjeita Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
05.09.2014 klo 09:37
Pieniä lentokoneita ja lennonjohtotorni Malmin lentokentällä.
Finavia edellyttää Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen läheisessä ilmatilassa liikkuvia yleisilmailijoita noudattamaan ilmailun pelisääntöjä. Samalla Finavia täsmentää yleisilmailuun Helsinki-Vantaan ympäristössä liittyviä ohjeita.

Ohjeita täsmennetään, koska yleisilmailijat ovat osoittaneet aiempaa suurempaa halua käyttää Helsinki-Vantaan lentoasemaa kaupallisen lentoliikenteen ruuhka-aikoina. Finavia käy uudistetut pelisäännöt läpi yleisilmailijoita edustavan Suomen Ilmailuliiton kanssa.

- Helsinki-Vantaan lentoasema on koko Pohjolan johtava vaihtokenttä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä. Se on ennen kaikkea suunniteltu kaupalliselle lentoliikenteelle, jonka sujumisesta Suomen elinkeinoelämä on riippuvainen. Siksi on tärkeää, että myös yleisilmailijat sitoutuvat niihin pelisääntöihin, joita suuren kansainvälisen kentän liikenteen ohjaaminen vaatii. Kyse on ennen kaikkea lentoturvallisuuden varmistamisesta, mutta samalla myös siitä, että pidämme Suomen ilmatilan tehokkaana ja kansainväliselle lentoliikenteelle houkuttelevana, toteaa lennonvarmistuksesta vastaava johtaja Raine Luojus Finavia Oyj:stä.

Finavia voi jatkossa lentoturvallisuuden varmistamiseksi lennonjohdon keinoin estää pienkoneiden laskeutumisen Helsinki-Vantaalle ruuhka-aikoina, jos ilmailun määräyksiä ei noudateta. Lentoturvallisuuden lisäksi Finavia on sitoutunut Suomen kaupallisen lentoliikenteen kilpailukyvyn edistämiseen.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupalliselle liikenteelle aiheutui viivästyksiä perjantaina 29.8., kun runsaat 20 pienkonetta saapui yhtäaikaisesti lentoasemalle. Viivästykset johtuivat muun muassa siitä, että Helsinki-Vantaan prosessit on ennen kaikkea suunniteltu kaupallisen lentoliikenteen ehdoilla. Pienkoneet eivät kaikilta osin noudattaneet lentoaseman ja lennonjohdon määrittämiä ohjeita.

Ihmisiä & Ilmailua