Ohita navigaatio

Finavia panostaa Lapin matkailuun: Uudistustyöt käyntiin Ivalon lentoasemalla

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
31.03.2014 klo 11:02
Arkistointipäiväys
Ivalon lentokenttä.
Matkustus
Finavia panostaa Lapin matkailun edistämiseen 13,5 miljoonaa euroa, kun Ivalon lentoaseman terminaalirakennusta peruskorjataan ja laajennetaan. Myös lentokentän liikennealueet uudistetaan. Investointi toteutetaan vuosina 2014 ja 2015.

Terminaalin uudistaminen ja lentoliikennealueiden parannustyöt sujuvoittavat matkustamista ja mahdollistavat liikennemäärän kasvun.

– Lisää tilaa ja pullonkaulat pois, tiivistää verkostolentoasemista vastaava liiketoimintajohtaja Joni Sundelin Finavia Oyj:stä.

– Me Finaviassa uskomme Lapin matkailun vetovoimaan. Kentän pitää palvella lentomatkustajia ammattitaitoisesti, kustannustehokkaasti ja kysyntää vastaavalla tavalla, Sundelin jatkaa.

Ivalon lentoaseman kautta kulki viime vuonna yli 146 000 matkustajaa, ja terminaalin tilat ovat olleet ahtaat varsinkin sesonkiaikoina. Matkustajamäärä nousi hieman edelliseen vuoteen nähden, kun taas useimmilla muilla kotimaan lentoasemilla matkustajamäärät putosivat.

Tavoite: Sujuvasti parkkipaikalta lähtöportille

Uudistustöissä keskitytään erityisesti turvatarkastuslinjastoon, porttialueen odotustiloihin, kahvila- ja myymäläalueeseen sekä tulli- ja passintarkastustiloihin.

Lentoaseman ja kentällä toimivien yritysten työntekijät saavat samalla paremmat työskentelyolosuhteet, kun tiloista tehdään mahdollisimman avarat ja nykyaikaiset. Lentoaseman uudistaminen yltää myös pysäköintialueelle, jonne saadaan lisää parkkitilaa.

– Olemme iloisia, että Ivalon kehityshanke nyt etenee ja saamme lentoasemasta entistä toimivamman ja tehokkaamman kokonaisuuden. Haluamme kiinnittää erityistä huomiota siihen, että matkustajat pääsevät etenemään sujuvasti parkkipaikalta lähtöportille saakka, Sundelin sanoo.

Tarkempia suunnitelmia tehdään parhaillaan, jotta uudistustyöt voivat alkaa touko-kesäkuussa 2014.

Tämänhetkisen arvion mukaan terminaalin laajennusosa on valmis keväällä 2015. Käyttöönottotarkastus tehdään koko peruskorjausurakan jälkeen marraskuussa 2015.

– Pidämme huolta siitä, että matkustaminen on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa myös muutostöiden aikana. Pyrimme tekemään työt niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa matkustajille ja yhteistyökumppaneillemme, Sundelin sanoo.

Lentoliikennealueet päällystetään elokuussa

Lentoaseman kehittämiseen liittyvät myös laajat korjaustyöt lentoliikennealueilla. Lentoturvallisuuden ylläpitämiseksi kiitotielle, rullausteille ja asematasolle tehdään uusi päällyste 4.–24.8.2014, jolloin lentoasema on suljettu.

Finavia järjestää kiitotieremontin aikana Ivalon lentoasemalta maksuttoman bussikuljetuksen Kittilän lentoasemalle, josta on lentoyhteydet Helsinkiin.

Finavian laaja investointiohjelma alkoi 2014

Finavian tavoitteena on pitää lentoasemiensa infrastruktuuri kilpailukykyisessä kunnossa ja hinnoittelu niiden kehittämisestä huolimatta kustannustehokkaalla tasolla.

– Suomessa on kattava lentoasemaverkosto, joka tarjoaa lentoyhtiöille kilpailukykyiset palvelut. Lentoyhteyksien kehitys on kuitenkin riippuvainen kysynnästä. Siksi on tärkeää, että eri alueilla tehdään tiivistä yhteistyötä kysynnän ja sitä kautta lentoyhteyksien vahvistamisessa, Sundelin sanoo.

– Finavia tehtävä on huolehtia siitä, että lentoasemat toimivat tehokkaasti, mutta sen jälkeen tarvitaan alueen vetovoimaisia matkailupalveluita ja elinkeinoja houkuttelemaan lentoliikennettä ja turisteja, Sundelin kertoo.

Ivalon lentoaseman lisäksi tänä vuonna aloitetaan investoinnit Tampereella, Turussa ja Rovaniemellä. Lisäksi lukuisilla lentoasemilla tehdään pienempiä muutoksia viihtyvyyden ja palvelutarjonnan parantamiseksi. Verkostolentoasemiin investoidaan kuluvana vuonna noin 35 miljoonaa euroa.