Skip navigation

Helsinki-Vantaa ja Lapin lentoasemat jatkoivat päästöjen vähentämistä

Artikkeli julkaistu
18.10.2014 klo 07:45
Finavian lentoasemia palkittiin ACI:n sertifikaatilla osoituksena päästöjen vähentämisestä vuonna 2013.

Finavian lentoasemista Helsinki-Vantaa ja Lapin kuusi lentoasemaa, Enontekiö, Kittiä, Kemi-Tornio, Ivalo ja Rovaniemi ovat olleet mukana kansainvälisen lentoasemajärjestön ACI:n (Airports Council International)hiilidioksidipäästöjen ACA-vähentämisohjelmassa (Airport Carbon Accreditation) vuodesta 2011 lähtien.

Lentoliikenteen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on kaksi prosenttia. Tästä noin viisi prosenttia syntyy lentoasemien toiminnasta. Finavia on sitoutunut lentoasemillaan tekemään oman osuutensa päästöjen vähentämiseksi.

Päästöt vähentyneet tasaisesti

Vuonna 2013 Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemien päästöjä onnistuttiin vähentämään yhteensä 2600 t. Lentoasemat ovat neliportaisen ohjelman tasolla 2 (reduction), missä Finavian omien päästöjen väheneminen on osoitettava vuosittain. Finavian lentoasemat ovat pystyneet vähentämään päästöjään tasaisesti.

Energiatehokkuutta lentoasemilla on parannettu muun muassa rakennusten lämmitystä ja ilmastointia optimoimalla sekä uusimalla valaistusjärjestelmiä. Helsinki-Vantaalla vähenivät etenkin lämmityksen ja maakaluston ajoneuvojen päästöt.

Rovaniemellä asennettiin maalämpö kunnossapitokeskukseen ja Kittilässä otettiin käyttöön hakelämpökeskus. Molemmat vähensivät lämmityksen päästöjä.

Mukana maailmanlaajuisesti jo 102 lentoasemaa

Euroopassa jo 85 lentoasemaa on ACA-ohjelman piirissä ja näiden kautta kulkee 63 prosenttia Euroopan matkustajaliikenteestä. Maailmanlaajuisesti akkreditoituja lentoasemia on 102.

Ohjelma pärjäsi hyvin EU:n laajuisessa kestävän kehityksen ja vähähiilisten hankkeiden "World you like" -kilpailussa sijoittumalla kolmen parhaan hankkeen joukkoon. Myös kansainvälinen liikennefoorumi (ITF) on antanut ACA-ohjelmalle tunnustusta.

Kehitys Raportointi