Skip navigation

Kolme matkakohdetta - kolme tapaa kokea hiljaisuus

Artikkeli julkaistu
06.03.2014 klo 06:59
Suomi tarjoaa mahdollisuuden kokea jotain monen arkipäivässä menetettyä: hiljaisen ja terveyttämme hoitavan äänimaiseman.

Äänenvoimakkuutta mitataan desibelein. Juuri ja juuri kuultavissa oleva ääni on virallisesti 0 desibeliä, mutta täydellistä äänettömyyttä elävä ihminen ei voi kokeakaan: eristetyssä, kaiuttomassa tilassakin, olemme taipuivaisia kuulemaan omat sydämenlyöntimme.

Luonnon äänet ovat terveydellemme parhaita. Tästä kertoo se, että kun tutkittiin ihmisten mieltymystä erilaisiin taustaääniiin, miellyttävimmäksi koettiin puron solina.

Hiljentymiseen Suomi onkin yksi maailman parhaista matkakohteista. Maamme pinta-ala on iso, mutta asukasmäärä siihen nähden pieni: 5,5 miljoonaa asukasta 338 000 neliökilometrillä tarkoittaa 16 asukasta neliökilometrillä. Pienessä Monacossa, joka on maailman tiheimmin asuttu itsenäinen valtio, on asukkaita yhdellä neliökilometrillä yli 16 600!

Suomessa voi ajaa kilometrikaupalla ilman, että näkee ainuttakaan rakennusta. Suomi on siitä harvinainen maa, että luonto avautuu jo heti pääkaupunkimme Helsingin ulkopuolella: puolen tunnin ajomatkan päästä löytyvät esimerkiksi Nuuksion erämaat. Siellä voi kuulla asioita, jotka vain luonnon hiljaisuudessa voi kuulla.


Kolme tapaa kokea hiljainen Suomi

  • Lapissa hiljaisuus on käsinkosketeltavaa, niin kokonaisvaltaista että tuntuu kuin siihen voisi tarttua. Lapin hiljaisuus myös vaihtelee leimallisesti vuodenaikojen mukana. Rapiseva syksyinen ruskaretki on erilainen kokemus kuin ritisevä hiihto pakkashangella. Lento Helsinki-Vantaalta Kittilään (Leville) kestää 1 tunnin ja 30 minuuttia. www.lapland.fi/en/travel

 

  • Heinävedellä Itä-Suomessa sijaitseva Valamon munkkiluostari on ortodoksisen kulttuurin elävä keskus, joka ottaa vastaan vierailijoita ympäri vuoden joko päivävierailuille tai useammaksi päiväksi. Luostari jatkaa siten ikiaikaista eurooppalaista perinnettä, jossa luostarit ovat olleet matkamiesten lepo- ja virkistyspaikkoja. Valamo lupaa vierailijoilleen aikaa, rauhaa ja lepoa, jota maailman häly ei häiritse.Lennot Helsingistä Savonlinnan ja Joensuun lentoasemille kestävät noin tunnin. www.valamo.fi/en.html

 

  • Erilainen mahdollisuus hiljaisuuden kokemiseen löytyy pinnan alta. Ahvenanmaan saaristo tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden sukeltaa menneeseen aikaan: Ahvenanmeren pohjassa tiedetään lepäävän 500 tunnettua hylkyä, mutta niitä saattaa olla jopa tuplasti enemmän. Merenpohjan hylyissä aika on pysähtynyt – alukset ovat säilyneet maakunnan ainutlaatuisen sukelluslainsäädännön ansiosta yksityiskohtiaan myöten siinä asussa, jossa ne olivat uppoamishetkellä. Sukellusretki kannattaa varata paikallisilta sukellusoppailta.Lento Helsinki-Vantaalta Maarianhaminaan Ahvenanmaalle kestää alle tunnin. http://http://www.visitaland.com/en/do/outdoor_life/diving

 


Teksti: Tiia Soininen
Kuva: iStockphoto

 

Matkustus