Skip navigation

Lentoasema on 20 000 ihmisen työpaikka

Artikkeli julkaistu
10.03.2014 klo 07:09
Arkkitehtuurin Visualisointi Helsinki-Vantaa lentoaseman T2 lähtoaulasta.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla on käynnissä 900 miljoonan euron investointiohjelma. Investointi maamme päälentoasemaan kannattaa monellakin tapaa – myös siksi, että alue työllistää suoraan jo 20 000 henkilöä. Välillisesti lentoliikenne tuo Suomessa työtä 100 000 ihmiselle.

Finavia investoi vuoteen 2020 mennessä 900 miljoonaa euroa Helsinki-Vantaan lentoasemaan. Investoinnin taustalla on Helsinki-Vantaan matkustajamäärän voimakas kasvu. Viime vuonna kentän kautta kulki ensimmäistä kertaa yli 15 miljoonaa ihmistä, ja vuonna 2020 matkustajamäärän ennustetaan olevan jo 20 miljoonaa.

Investointiohjelman myötä Helsinki-Vantaalle saadaan lisää kapasitettia nimenomaan lähtevään ja vaihtavaan liikenteeseen. Ensimmäisessä vaiheessa terminaali 2:een lisätään turvatarkastuspiste, mikä kasvattaa turvatarkastuksen kapasiteettia lähes 40 prosenttia. Tavoitteena on, että kaikki matkustajat selviäisivät myös matkustajamäärien kasvaessa turvatarkastuksesta alle 15 minuutissa.

Ensimmäinen vaihe valmistuu jo tulevana kesänä. Samaan aikaan lentoaseman myymälä- ja ravintolamaailma kokevat täydellisen muodonmuutoksen; Helsinki-Vantaasta tehdään myös palveluiden osalta kaikki kansainväliset strandardit täyttävä ja ylittävä elämyskokonaisuus.


Vaihtomatkustus tuo työtä ja tuloja

Vuonna 2013 Finavian 25 lentoasemalla oli yhteensä reilut 19 miljoonaa matkustajaa. Näistä kotimaan matkustajia oli 26 prosenttia ja kansainvälisiä matkustajia 74 prosenttia.

Heikentyneessäkin taloustilanteessa Helsinki-Vantaan asema vaihtokenttänä on jatkanut vahvistumistaan. Lisääntyvän vaihtomatkustuksen ansiosta myös suomalaisten yhteyksiä Helsingistä maailmalle on pystytty edelleen parantamaan. Uudella investointiohjelmalla halutaan tukea ja varmistaa vaihtomatkustuksen myönteistä kehitystä.

Samalla kun Helsinki-Vantaa kehittyy, koko lentoasema-alue kehittyy. Alueella toimii jo nyt yli tuhat yritystä. Finavian tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema-alue työllistää suoraan lähes 20 000 henkilöä, ja välillisesti lentoliikenne tuo Suomessa töitä 100 000 ihmiselle.

Lentoliikenne myös tuottaa 3,2 prosenttia Suomen vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Ilmailualan toimijoiden maksamat suorat ja välilliset verotulot valtiolle ovat vuodessa noin 2,5 miljardia euroa.

– Helsinki-Vantaan matkustajamäärän nousu 20 miljoonaan synnyttäisi seuraavien 10 vuoden aikana eri yrityksiin noin 5 000 uutta pysyvää työpaikkaa. Itse investointiohjelman työllisyysvaikutus on arviolta 14 000 henkilötyövuotta, Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja Ville Haapasaari kertoo.


Kansainvälistä väriä

Ehkä olet nähnyt sen Lontoon Heathrow’lla? Tai jollain muulla yli sadasta lentoasemasta, joilla World Duty Free Group toimii.

Maaliskuussa WDFG toivotettiin tervetulleeksi myös Helsinki-Vantaalle, jolle Finavia myi omat duty free -myymälänsä. WDFG on alansa suurin toimija Euroopassa ja se panostaa merkittävästi Helsinki-Vantaan kaupallisten palveluiden kehittämiseen.

Finavia on tehnyt sopimuksen myös maailman suurimpiin lentoasemaravintolatoimijoihin kuuluvan HMSHostin kanssa. Sen operoimat ravintolat avaavat Helsinki-Vantalla ovensa vuosina 2014–2016. Luvassa on uusia ruokakonsepteja, jotka pohjautuvat sekä suomalaisiin että kansainvälisiin makuihin.


Teksti: Tiia Soininen
Kuvitus: Birit Sarre

Kehitys