Skip navigation

Maailman harvinaisin ammatti?

Artikkeli julkaistu
28.08.2014 klo 06:40
Lentokone laskeutuu.
Slot-koordinaattori suunnittelee lentojen laskeutumis- ja lähtöajat. Slot-koordinaattoreita on maailmanlaajuisesti alle sata.

Helsinki-Vantaa on Suomen ainoa slot-koordinoitu kenttä. Euroopassa EU-asetus ja maailmalla yhdenmukaiset säännöt määrittävät tarkasti miten slot-koordinoidulla kentällä toimitaan. Slot-koordinaattorit toimivat riippumattomina lentoyhtiöiden ja lentokenttien välissä.

– Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että samalla tavalla toimitaan niin Helsingissä kuin Hong Kongissakin, kertoo Helsinki-Vantaan slot-koordinaattori Tiina Nokkala.

Lentokenttä ilmoittaa slot-koordinaattorille käytettävissä olevan kapasiteetin, jonka jälkeen lentoyhtiöt anovat lähtö- ja laskeutumisaikoja.

– Suurin osa perusliikenteestä toimii historiallisten oikeuksien perusteella. Kun lentoyhtiö on saanut tietyn slotin, se on kauden aikana lennettävä vähintään 80-prosenttisesti. Silloin yhtiö saa oikeuden samaan slottiin myös seuraavana vastaavana kautena.

Uuden kauden suunnittelu aloitetaan vahvistamalla historialliset slotit. Sen jälkeen slot-koordinaattorilla on vain muutama viikko aikaa sijoittaa lentoyhtiöiden muut toiveet. Sitten vuorossa on slot-kokous, jonne kokoontuvat kaikki maailman slot-koordinaattorit. Siellä neuvotellaan lentoyhtiöiden kanssa ajoista, joihin ne ovat tyytymättömiä.

Kaikkein kiireisintä aikaa ovat kevättalven ja alkukesän iltapäivät, jolloin slotteja voi olla Helsinki-Vantaalla yli 600 päivässä.

– Tällä hetkellä pystytään käsittelemään 4400 matkustajaa tunnissa. Kapasiteettia tarvittaisiin ainakin yhden laajarunkokoneen eli 400 matkustajan verran lisää.

Slot-koordinaattorin työ on etukäteissuunnittelua vaikka ad hoc -lentoja on jatkuvasti. Niihin asiakas voi anoa slotteja online- järjestelmästä, joka toimii 95-prosenttisesti automaatilla. Kelin aiheuttamat muutokset ovat puolestaan lennonjohdon asia.

Kollegat ovat kuin perhe

Tiina Nokkala on toiminut lähes 17 vuotta koordinaattorina. 2002 alkaen EU-asetuksen myötä riippumattomana ja sitä ennen Finnarin palveluksessa. Hän on Suomen ainoa slot-koordinaattori.

– Lähin kollegani on Tukholmassa ja kun olen lomalla, minua tuurataan Tanskasta. Pohjoismainen yhteistyö on hyvin tiivistä ja meillä on yhteinen serveri sekä samanlainen ohjelma. Euroopan 26 pääkoordinaattoria tapaavat neljä kertaa vuodessa. Olemme kuin yhtä perhettä.

Yksin työskennellessä pystyy keskittymään. Vastapainona hiljaiselle työhuoneelle ovat hektiset, kansainväliset kokoukset.

– Koordinaattoreita on maailmanlaajuisesti alle sata ja kokoonnumme kahdesti vuodessa hiomaan lentoyhtiöiden kanssa aikatauluja. Kesällä hioimme talvikautta Abu Dhabissa. Marraskuussa ensi kesän aikatauluja hiotaan Prahassa ja ensi talvea tuleva kesänä Vancouverissa.

Työ on todella pikkutarkkaa, säädeltyä ja haastavaa.

– Pidän työstäni ja parasta on ehkä se, että kaikilla asioille on selvä alku ja loppu. Kiireisinä aikoina työt tulevat jopa uniin. Ohjelmistomme ilmoittaa kaikki asiat C-rivillä. R-rivillä puolestaan näkyvät kaikki korjaukset. Unessani C-rivillä luki ”kurkku on kipeä” ja R-rivillä, että ”kurkku ei ole kipeä”, Nokkala nauraa.

Ihmisiä & Ilmailua