Skip navigation

Muumit maailmalla – Tove Janssonin juhlavuotta vietetään ympäri maailmaa

Artikkeli julkaistu
02.07.2014 klo 05:55
Pieniä Muumi figuureita.
Muumien luojana parhaiten tunnetun Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Rakastetun taitelijan juhlavuoden kunniaksi järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri maailmaa.

Sympaattiset muumit ihastuttavat ihmisiä muuallakin kuin Suomessa. Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi muumiaiheisia tapahtumia järjestetään kotimaan lisäksi myös muun muassa Japanissa, Englannissa ja Norjassa.

Tapahtumapaikoille muumien luokse pääsee helposti suorilla lennoilla Helsinki-Vantaalta.

Kentälle kannattaa tulla ajoissa, jotta ehtii vierailla Moomin Shop –kaupassa lentoa odotellessa. Juhlavuoden kunniaksi muumikaupasta löytyy runsas valikoima Tove100 –merkittyjä tuotteita.

Muumitapahtumia eri puolilla maailmaa

Japanissa kiertää muumiaiheinen näyttely tämän vuoden loppuun asti. Ensi vuonna vuorossa on kiertonäyttely Tove Janssonista. Helsingistä pääsee esimerkiksi Tokioon ja Osakaan päivittäin Finnairin ja Japan Airlinesin suorilla lennoilla.

Lontoossa pyörii 16. elokuuta asti Moominsummer Madness –teatteriesitys, joka on suunnattu lapsille. Helsingistä Lontooseen lentävät päivittäin muun muassa Finnair ja British Airways.
Moominsummer Madness

Muumiseikkailulle pääsee Oslossa 30. syyskuuta asti. Helsingistä Osloon lentävät päivittäin Finnair ja SAS.
Det store eventyret

Lisää juhlavuoden näyttelyitä ja tapahtumia löydät alla olevista linkeistä.

Juhlavuoden tapahtumia Suomessa

Tove Jansson oli lahjakas monitaituri

Tove Jansson (1914-2001) oli äärimmäisen tuottelias ja monipuolinen: Taidemaalari, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Jansson on käännetyin suomalaiskirjailija ja hänen teoksiaan voi lukea yli 40 kielellä. Parhaiten hänet tunnetaan tietysti muumeista.

Kuvanveistäjäisälle ja kuvittajaäidille syntynyt Tove aloitti taideopinnot 1930-luvulla. Toven tunnetuimmat luomukset, Muumilaakso ja sen asukkaat, syntyivät sodan jaloissa 1940-luvulla. Sympaattisissa ja syvällisissä hahmoissa on piirteitä Tovesta itsestään ja hänen lähipiiristään. Tarinoissa on monia kerronnan tasoja, joten ne vetoavat sekä aikuisiin että lapsiin.

Muumit esiintyivät ensin karikatyyreissä, sitten ensimmäisessä romaanissa (1945) ja sarjakuvissa (1947). Kun maailman suurin sanomalehti, lontoolainen The Evening News pyysi Janssonilta aikuisille suunnattuja muumisarjakuvia (1954-1975), alkoi muumien todellinen maailmanvalloitus. Parhaimmillaan lukijoita oli yli 20 miljoonaa yli 40 maassa.

Muumien suosio vai kasvoi kun muumeista alettiin 1960-luvulta alkaen tehdä animaatiosarjoja, musiikkia, näytelmiä, ooppera ja elokuvia. Muumit ovat sittemmin saaneet oman teemapuiston, museotilan ja vuosittaisia näyttelyitä. Muumit seikkailevat myös leluissa ja vaatteissa, jopa lentokoneen kyljissä.

Virtuaalimuseo Tove Janssonin elämästä Testaa mikä muumihahmoista olet

Matkustus