Skip navigation

Oulussa viihtyisyys syntyy paikallisuudesta

Artikkeli julkaistu
27.11.2014 klo 16:53
Oulun lentoaseman uudistuksessa erityistä huomiota on kiinnitetty viihtyisyyteen. Inspiraatiota on haettu paikallisuudesta ja Hailuodosta.

Lentoaseman sujuvien perusprosessien, kuten turvatarkastuksen ja lähtöselvityksen lisäksi viihtyisyys on yksi tärkeä osatekijä, joka vaikuttaa asiakaskokemukseen.

- Haluamme vahvistaa lentoasemien roolia matkaketjussa ja tehdä lentoasemista viihtyisiä. Haasteena on, että jokainen mieltää viihtyisyyden eri tavalla. Viihtyisyys on hyvin subjektiivinen kokemus, Finavian asiakaskokemuksesta vastaava päällikkö Johanna Metsälä kertoo.

Lentoasemilta odotetaan paikallisuutta

Kansainväliset tutkimukset osoittavat selkeästi, että viihtyisyys vaikuttaa kokonaistyytyväisyyteen. Kulttuuri taas vaikuttaa siihen, mikä koetaan viihtyisäksi. Universaaleja, kaikilla lentoasemilla päteviä, viihtyvyystekijöitä on Metsälän mukaan todennäköisesti ainoastaan kaksi: järjestys ja siisteys.

Lentoasemille erilaisten kulttuurien kirjo on kuitenkin mahdollisuus, sillä matkustajat odottavat lentoasemien ilmentävän paikallisuutta.

- Oulun lentoasemalla pitäisi tuntua siltä, että tullaan juuri Ouluun, Metsälä kiteyttää.

Oulun lentoaseman uudistuksessa viihtyisyyteen onkin haettu inspiraatiota juuri paikallisuudesta ja alueen ominaispiirteistä. Ympäröivä luonto, meri ja erityisesti Hailuoto näkyvät jatkossa lentoasemalla.

Erilaisia tiloja työskentelyyn ja ajanviettoon

Porttiodotusalueelle on rakennettu 300 neliömetrin kokoinen, kaikille matkustajille avoinna oleva, Hailuoto-lounge, jossa voi viettää aikaa itselleen sopivalla tavalla.

- Matkustaja voi olla samanaikaisesti läsnä ja työskennellä omassa tilassaan. Penkkirivien väliin tulevat power-seinäkkeet sähköpistokkeineen toimivat myös näkösuojana ja tarjoavat yksityisyyttä läppärin kanssa työskenteleville, Metsälä kertoo.

Oulusta löytyy jatkossa myös useita lentoasemille epätyypillisiä elementtejä kuten säkkituoleja loikoilua varten. Lentoasemalle on rakennettu myös kuisteja, jotka ovat kuin pala Hailuodon rannikoilla olevia mökkejä. Kuisteilla voi istuskella Eila Rasinmäen kutomien räsymattojen päällä ja kenties lueskella, nauttia kupin kahvia tai työskennellä.

Yleisesti mattojen soveltuvuutta lentoasematilaan testataan Hailuoto-loungessa sekä muualla lentoasemalla. Ne toimivat hyvänä äänieristyksenä ja vaimentavat lattioiden kopinaa.

Jo ennestään suosittuja keinutuoleja on lisätty, sillä niistä on saatu paljon positiivista palauttetta.

- Eräskin matkustaja kertoi tulleensa lentoasemalle varta vasten aiemmin, jotta ehtii keinua keinutuolissa, Metsälä naurahtaa.

Huomio valaistukseen ja kotimaisuuteen

Viihtyisyyttä luodaan myös väreillä ja valaistuksella. Värimaailma on saanut inspiraationsa Hailuodon hiekasta ja kivestä. Valaistukseen ja valaisimiin on kiinnitetty erityistä huomiota sen mukaan onko niiden tarkoitus toimia esimerkiksi työvalona, tunnelman luojina vai katseen vangitsijoina.

Kalustehankinnoissa kotimaisuus on ollut tärkeä kriteeri. Räsymattojen lisäksi muun muassa kuistit ja penkit ovat suomalaista puukäsityötä.

Yksi erikoisuus löytyy vielä portilta 14. Siellä on prototyyppi ”portista portissa”, joka toimii ikään kuin porttina maailmalle.

Oulun lentoaseman uudistukset valmistuvat marraskuun lopulla ja ne ovat osa Finavian verkostolentoasemien kehitysohjelmaa.

Katso kuvia Oulun lentoaseman remontista

Matkustus