Skip navigation

Tuomas Enbuske: Lukumatkoilla

Artikkeli julkaistu
21.06.2014 klo 07:58
Olen matkustellut eri puolilla Egyptiä, Espanjan Pamplonassa sekä Etelä-Amerikan neitseellisellä autiosaarella, jossa yksikään turisti ei ollut aiemmin vieraillut.

Jos asiaa tarkastellaan puhtaan tieteellisesti vaikka passitietojeni tai kännykkäni paikannustietojen perusteella, en ole periaatteessa käynyt missään noista paikoista. NSA tai Supo saavat vasta tätä lukiessa tietää minun matkailleen tuollakin.

Olen vieraillut noissa paikoissa Mika Waltarin, Ernest Hemingwayn ja William Dafoen avustamana.

Vaikka tulen keskiluokkaisesta perheestä, emme muutamaa Mallorcan- ja Ruotsin-matkaa lukuun ottamatta matkustelleet lapsuudessani ulkomailla. Viisivuotias tyttäreni on jo nyt käynyt useamassa maassa kuin itse olin käynyt ennen täysikäisyyttäni. Matkustin nuorena kirjojen ja tv-viihteen avulla.

Esimerkiksi  New Yorkissa kävin teininä usein. Kävin siellä amerikanjuutalaisten kirjailijoiden ja TV-sarjojen avulla. Tunsin sekä juutalaisen että mustien Brooklynin kiitos Paul Austerin ja Bill Cosby Shown.

Yhdessä jaksossa Bill Cosbyn teinipoika Theo oli treffeillä Manhattanin trendikkäässä Villagen-kaupunginosassa, jonne sijoittui myöhemmin kokonainen tv-sarja. 90-luvun merkittävimpiä komedioita ollut Frendit.

Vasta myöhemmin tajusin, että suurin osa Frendeistä oli kuvattu losangelesilaisisessa studiossa, eikä Bill Cosby Shown perhe ollutkaan oikeasti musta. Se sai aikoinaan kritiikkiä joiltakin afrikanamerikkalaisilta siitä, että perhe käyttäytyi kuin valkoihoiset.

Koska lapsena en päässyt matkustelemaan, aikuisena olen siksi matkustellut paljon.

Kun vierailin ensimmäisen kerran oikeasti, fyysisesti New Yorkissa jouluna 2003, kaupunki oli kummallisen tuttu. New Yorkissa pystyi todellakin tilaamaan taksin vain kättä nostamalla ja maakaivoista nousi vesihöyryä, kuten Sinkkuelämästä olin nähnyt.

Olen käynyt kirjojen avulla monessa paikassa paremmin kuin niissä paikoissa, joista on tullut leima passiini.

Muutama vuosi sitten Helsingin Sanomissa oli juttu, jossa naureskeltiin amerikkalaisturisteille, jotka seilailivat Itämerellä, eivätkä Helsingissä ollessaan aina tienneet, missä maassa olivat. Joku oli Suomenlinnassa piipahtaessaan luullut käväisseensä Virossa.

Itse olen välillä juuri tuollainen turisti. Kävin esimerkiksi muutama vuosi sitten kammottavassa turistikohteessa Golden Beachilla. Koko kohde oli kuin suuri ruotsalaisia halpamatkaajia varten rakennettu Sedu Koskisen disko. En vieläkään ole ihan varma kävinkö Romaniassa vai Bulgariassa. (Tarkistin, että kohde oli Romaniassa.)

Jos ihan kirjaimellisesti otetaan, olen käynyt myös Rhodoksella. Olin siellä muutama vuosi sitten all inclusive -kohteessa, joka oli rakennettu jonnekin hevonkuuseen, kauas oikeista kaupungeista. Makasin koko viikon viiniranneke kädessäni aurinkotuolissa, lukien kirjoja ihan toisista paikoista.

Olen käynyt Egyptissä paljon enemmän kuin Golden Beachilla tai Rhodoksella. Kävin Egyptissä jo 1 300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Matkustus