Skip navigation

Uusi kohde Helsinki-Vantaalta: Nizhny Novgorod

Artikkeli julkaistu
02.09.2014 klo 07:00
Kaupunki joen äärellä.
Venäjän värikkäiden aikakausien sekoitus, monipuolinen Nizhny Novgorod sijaitsee noin 400 kilometriä Moskovasta itään.

Vuonna 1221 perustettu Nizhny Novgorodin kaupunki on Venäjän viidenneksi suurin. Mielenkiintoista nähtävää on paljon.

Vuosina 1932–90 Nizhny Novgorodin nimi oli Gorki siellä syntyneen kirjailija Maksim Gorkin mukaan. Kaupungin nimi palautettiin alkuperäiseksi Neuvostoliiton romahdettua.

Volgan sivuhaara Oka jakaa kaupungin kahteen osaan. Vanha kaupunki sijaitsee joen oikealla rannalla ja uudempi teollisuuspuoli vasemmalla. Varsinainen historiallinen keskusta löytyy oikean rannan Nizhegorodskista. Vanhassa kaupungissa voi hyvin liikkua kävellen.

Nizhny Novgorodin suosituin turistikohde lienee venäläisille kaupungeille tyypillinen Kreml. Kahdentoista tornin linnoitusalueen nähtävyyksiin lukeutuvat kirkon lisäksi taidemuseo ja sotamuistomerkki.

Alueen pääsisäänkäynnin vieressä sijaitsee yksi kaupungin symboleista, Dmitrievskajan torni. Sen liepeiltä voi kesäaikaan kivuta kävelemään Kremlin muurien päälle. Näköala Volgalle on vaikuttava. 

Tsaarinaikaista arkkitehtuuria voi ihailla Rozhdestvenskaja-kadulla, josta osa on muutettu kävelykaduksi. Restaurointi saatiin päätökseen pari vuotta sitten. Numerossa 25 sijaitsee erinomaiseksi arvioitu venäläinen ravintola Pyatkin. Vanhaa arkkitehtuuria, jopa puisia rakennuksia, löytyy myös Ilyinskaja-kadun tuntumasta.

Bolšaja Pokrovskaja on kaupungin pääostoskatu. Tavanomaisten kauppojen ja ravintoloiden lisäksi kävelykadun varrella on vierailun arvoinen venäläisen taiteen museo.

Neuvostoaikaiseen teollisuushistoriaan voi tutustua GAZ-autotehtaan museossa, jonka osoitekin on sopivasti Lenin-katu. Tehtaassa tuotettiin muun muassa Tšaika-edustusautoja.

Vetypommin kehittäjä, toisinajattelija ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut Andrei Saharov eli sisäisessä karkotuksessa Nizhny Novgorodissa vuosina 1980–86. Hänen asuntonsa toimii nykyään museona.

Lentoyhteydet Novgorodiin

Finnair lentää Nizhny Novgorodiin kolmesti viikossa. Runsaat kaksi tuntia kestävän lennon liikennöi Flybe. Taksimatka Striginon kentältä kaupunkiin kestää runsaan puoli tuntia.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja

Osta lentoliput Finnairilta


Teksti: Minna Kalajoki, Mediafocus Oy
Kuva: SXC

Matkustus