Skip navigation

Videouutiset: Lapin lentoasemille vilkas joulusesonki

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
27.11.2014 klo 10:45
Finavian Lapin lentoasemilla on vuoden kiireisimmät ajat, kun matkailijat eri puolilta maailmaa saapuvat nauttimaan Lapin joulusta. Katso videoraporttimme Rovaniemeltä.

Lappiin odotetaan joulukuussa noin 400 tilauslentoa. Jos lennot toteutuvat suunnitellusti, niitä olisi tuolloin hieman viimevuotista enemmän.

Joulukuun vilkkaimpia lentoasemia ovat Kittilä (150) ja Rovaniemi (120). Kittilään odotetaan lentoja hieman edellistä vuotta enemmän. Rovaniemen määrä pysyttelee edellisvuoden tasolla tai kasvaa hieman.

Enontekiölle ja Ivaloon tulee molempiin noin 60 tilauslentoa eli määrät pysyttelevät suunnilleen edellisvuoden tasolla. Kuusamoon odotetaan yhteensä noin 10 tilauslentoa.

Joulusesonkina lisääntyvä reittiliikenne Lapin lentoasemille tuo myös Lappiin paljon matkustajia eri puolilta maailmaa.

Tilauslentosesonki kestää lähes puoli vuotta

Talvikauden tilauslentoliikenne alkoi marraskuussa, kun ensimmäinen charter laskeutui Enontekiölle 21. marraskuuta.

Joulun pyhien lähestyessä tahti tiivistyy, joulun ja uudenvuoden välillä tilauslentoja laskeutuu Lapin lentoasemille parhaimmillaan 30 päivässä.

Eniten jouluturisteja on tulossa Iso-Britanniasta. Lentoja saapuu myös Hollannista, Sloveniasta, Espanjasta, Hollannista, Romaniasta ja Ranskasta sekä uuden vuoden ympärillä Venäjältä. 

Talvikauden tilauslentoliikenne Lapissa jatkuu huhtikuun loppuun saakka.

Liikennemäärissä piristymistä

Jos tarkastellaan pidemmällä aikavälillä tilauslentoliikenteen kehittymistä Lapin lentoasemilla, on pieniä merkkejä liikenteen trendinomaisesta piristymisestä nähtävissä.

- Lapin tilauslentoliikenteen huippuvuosien jälkeen matkustajamäärät romahtivat yleisen taloustilanteen vuoksi vuonna 2009 noin 20 % ja nyt olemme kuroneet tuon kuopan umpeen, sanoo Finavia Oyj:n verkostolentoasemista sekä myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Joni Sundelin.

Finavia pyrkii vaikuttamaan matkustajamäärien kasvuun muun muassa kehittämällä kenttien palveluiden kysyntää yhteistyössä maakuntien ja elinkeinoelämän kanssa. Lentoasemien kyky vastaanottaa liikennettä on erittäin hyvä.

- Finavian tavoitteena on ylläpitää lentoasemiensa hinnoittelu ja palvelutaso kilpailukykyisellä tasolla, jotta lentoasema luo edellytykset toimivalle lentoliikenteelle. Viime kädessä liikenteen määrän määrittää kuitenkin muun muassa matkailun ja alueiden vetovoima, jotka luovat aidon kysyntäpohjan, jatkaa Sundelin.

Finavia mukana Lapin matkailun edistämisessä

Finavia on sitoutunut tukemaan Lapin matkailun edistämistä muiden toimijoiden kanssa. Tästä konkreettisena osoituksena oli mm se, että Finavia toi Leville kansainvälisiä matkailuvaikuttajia Euroopasta ja muualta maailmasta. Mukana oli iso joukko matkanjärjestäjiä ja lentoyhtiöitä.  

Finavia panostaa kaikilla Lapin lentoasemillaan matkailukohteiden saavutettavuuden lisäksi sujuvaan ja miellyttävään matkustuskokemukseen. Osana laajaa kehitysohjelmaa on tänä vuonna investoitu noin 35 miljoonaa euroa verkostolentoasemien kehittämiseen.

Lapin lentoasemista eniten panostetaan tänä ja ensi vuonna Ivaloon, jossa on parhaillaan käynnissä yli 13 miljoonan euron uudistustyöt.

Myös Kittilässä uudistustyöt ovat käynnissä terminaalin viihtyisyyden ja palveluiden parantamiseksi. Lapin tunnelmasta voi nauttia niin matkatavaroiden noutopisteessä kuin porttialueellakin vaikkapa takkatulen ääressä istuen.

Ihmisiä & Ilmailua Raportointi