Skip navigation

Finavia Sibelius-yhteistyöhön

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
08.12.2015 klo 07:00
Taidegalleria Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavia ja Sibeliuksen juhlavuoden toimijat ovat sopineet yhteistyön aloittamisesta Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotena. Yhteistyö tuo aikansa suuren suomalaisen säveltäjämestarin hengen Helsinki-Vantaan lentoasemalle elämyksellisellä tavalla.

- Sibelius-teeman tuominen lentoasemalle on kunnianosoitus paitsi Sibeliukselle, myös laajemmin suomalaiselle taiteelle ja kulttuurille. Juhlistamme säveltäjän 150-vuotisjuhlaa lentoasemalla valokuvanäyttelyllä, ja tämä on hieno jatkumo yhteistyölle. Teema on otollinen myös Suomi 100 -juhlavuoden kannalta, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta kertoo.

Sibelius-teemaa kaavaillaan lähivuosina laajentuvan terminaali-rakennuksen keskeisimmälle vaihtoliikenne-alueelle, missä kaksi maailmaa – Aasia ja Eurooppa – kohtaavat.

Sibelius-teemaa kaavaillaan lähivuosina laajentuvan terminaalirakennuksen keskeisimmälle vaihtoliikennealueelle, missä kaksi maailmaa – Aasia ja Eurooppa – kohtaavat. Suunnittelussa ovat mukana Sibeliuksen juhlavuoden 2015 projektiryhmä, Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö ja Sibelius-Seura.

- On hienoa, että Finavia omistaa yhden Helsinki-Vantaan keskeisimmistä alueista suomalaiselle kulttuurille. Nyt ryhdymme yhdessä kartoittamaan, millaiset toteutusmuodot olisivat mahdollisia. Haluamme tuoda Sibeliuksen lentoasemalle vaikuttavalla, mutta helposti lähestyttävällä tavalla, Sibeliuksen juhlavuoden 2015 projektiryhmän puheenjohtaja ja Sibelius-Seuran hallituksen puheenjohtaja Lauri Tarasti kertoo.

Suunnittelu ja toteutus etenevät samaa tahtia alkuvuonna 2016 käynnistyvän Helsinki-Vantaan terminaalilaajennuksen kanssa. Sibelius-teema tulee näkymään lentoasemalla arviolta vuoden 2018 aikana.

Lentoaseman nimi säilyy ennallaan

Finavia on saanut vuosien varrella lukuisia ehdotuksia Helsinki-Vantaan uudelleennimeämisestä. Sibeliuksen lisäksi lentoasemaa on ehdotettu nimettävän muun muassa muiden suomalaisten merkkihenkilöiden, kuten presidenttien, kansainvälisesti menestyneiden urheilijoiden ja taiteilijoiden, mukaan.

Finavia on arvioinut nimen vaihtamisen mahdollisia hyötyjä ja haittoja ja päättänyt, että lentoaseman nimi säilyy ennallaan.

- Olemme tehneet useita vuosia aktiivista markkinointia Helsinki Airport -brändin tunnettuuden parantamiseksi. Teettämämme tutkimusten mukaan lentoaseman tunnettuus ja maine vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä lentoreitin matkustajat valitsevat, johtaja Joni Sundelin Finaviasta perustelee päätöstä.

Helsinki Airport -brändi tukee myös Suomen pääkaupungin kansainvälistä kohdemarkkinointia.

- Nimen vaihtaminen edellyttäisi useiden miljoonien eurojen markkinointipanostusta. Emme näe, että se hyödyttäisi Suomen matkailuelinkeinoa yhtä tehokkaasti kuin nykyinen tunnistettava ja matkakohteeseen helposti yhdistettävä nimi, Sundelin lisää.

Taidelentoasema kunnioittaa suomalaista kulttuuria

"Helsinki-Vantaa on monen matkustajan ensikosketus Suomeen ja maamme käyntikortti. Siksi on vaikea keksiä luontevampaa paikkaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin esittämiselle."

Suomalaisen taiteen ja kulttuurin kunnioittaminen ja edistäminen on Finavialle tärkeää. Taidelentoasemanakin tunnetulla Helsinki-Vantaalla on muun muassa oma taide- ja valokuvagalleria sekä lukuisia suomalaisten taiteilijoiden taideteoksia.

- Helsinki-Vantaa on monen matkustajan ensikosketus Suomeen ja maamme käyntikortti. Siksi on vaikea keksiä luontevampaa paikkaa suomalaisen taiteen ja kulttuurin esittämiselle. Positiiviset kokemukset ja elämykset ovat tärkeitä, jotta matkustaja päättää lentää kauttamme uudelleen, Haapasaari sanoo.

Ahon ja Soldanin Sibelius & Kuvia Suomesta -valokuvanäyttely on esillä Helsinki-Vantaan taidegalleriassa vuoden 2015 loppuun saakka.

Kohti vuotta 2020

Finavialla on käynnissä mittava 900 miljoonan euron kehitysohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa kansainvälisessä lentoasemien välisessä kilpailussa ja Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana. Tavoitteena on palvella 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa vuonna 2020.

Lisäksi lentoaseman kaupallista valikoimaa on uudistettu – Helsinki-Vantaalle on avattu lähes 70 uutta tai uudistettua myymälää ja ravintolaa. Kaupallisten palveluiden lisäksi panostetaan entistä enemmän elämyksellisyyteen ja uusien kokemusten tarjoamiseen.

Kehitys