Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaa inspiroi elokuvia, tv-sarjoja ja laulunsanoituksia

Julkaistu
19.09.2015 klo 06:00
Lentoasema on sekä toiminut kuvauspaikkana että inspiroinut lauluntekijöitä ja runoilijoita.

Muistatko Ultra Bran 90-luvun laulun: ”Helsinki-Vantaa, jäänesto päällä, Fokkeri kääntyy…” tai edesmenneen artisti Aki Sirkesalon Helena-biisin toteamuksen ”ei Helsinki-Vantaa voi minua kantaa yli kaipauksen”? Tai Jyrki Kiiskisen runoteoksen Menopaluu vuodelta 2006?

Helsinki-Vantaalla on kuvattu myös monia elokuvia ja TV-sarjoja. Irina Björklundin ja Ville Haapasalon tähdittämää Vieraalla maalla -elokuvaa kuvattiin lähtöaulassa, turvatarkastuksessa ja porteilla 24–25. Myös Finnairin lentokoneessa kuvattiin. Elokuvan näki teattereissa yli 130 000 katsojaa.

– Kuvaus vaati paljon järjestelyjä, koska se tehtiin normaalin lentoasematoiminnan keskellä. Osallistuin järjestelyihin ja sain itsekin pienen roolin lipunmyynti-infotiskin esimiehenä, Helsinki-Vantaan lentoaseman palveluesimies Erkki Hyytiäinen Finaviasta kertoo.

− Hauskinta kuvauksessa oli porttialueella kovaa vauhtia juossut isokokoinen poliisi. Olin itse soittanut poliisit Haapasalon esittämän Tuomaksen perään, Hyytiäinen lisää.

Vuonna 2001 lentoasemalla kuvattiin Kjell Westön kirjaan perustuvan elokuvan Leijat Helsingin yllä 90-lukuun sijoittuvaa osuutta. Pääosissa nähtiin Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Kerosuo ja Pekka Strang.

Meidät on… kaapattu

Näillä sanoilla Finnairin Super Caravelle -koneen kapteeni ilmoitti kaappauksesta syyskuussa 1978. Oulusta Helsinkiin matkalla olleessa koneessa oli aseistautuneen kaappari Aarno Lamminpartaan lisäksi 43 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Kaappaus piti koko maata jännityksessä vuorokauden ajan.

Lauri Puintila julkaisi aiheesta Kaappari Lamminparras -kirjan vuonna 2010, ja Aleksi Mäkelä ohjasi siitä elokuvan vuonna 2013.

Elokuvassa käytetään ruotsalaisen lentoklubin omistamaa Caravelle-lentokonetta, joka oli maalattu Finnairin värein. Kari Hietalahden tähdittämä Kaappari-elokuva kuvattiin Mikkelin lentoasemalla.

Vuonna 1997 kuvattiin Shakaali-elokuvaa suurella kalustolla asematasolla lentokonehallin edessä ja portin 27 Fly Inn -ravintolassa. Kyseessä oli uusi versio 70-luvun klassikosta, ja Shakaalia näytteli itse Bruce Willis. Hyytiäinen muistelee lentoaseman sijoittuneen elokuvassa Venäjälle.

Suosittu sarjojen näyttämö

Koko perheen suosikkisarjaa Salatut elämät on kuvattu lentoasemalla useammankin kerran. Yleensä on kuvattu matkalle lähtöä lähtöselvityksessä sekä matkalta paluuta tuloauloissa ja pysäköintialueilla.

Kadonneen jäljillä -sarjaa kuvattiin vuonna 2010 lähinnä lähtöselvityksessä sekä lentojen aikana lentokoneissa. Myös Viidakon tähtösiä on kuvattu lentoasemalla vuodesta 2012 alkaen.

– TV-sarjaa Tellus kuvattiin keväällä 2014 parkkitalossa P5. Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut J.P. Siili, ja Petelius oli mukana tässäkin tuotannossa. Iso kuvaus toteutettiin yöaikaan, Hyytiäinen mainitsee.

Dokumentaarinen, lentoaseman arjesta kertova 40-osainen sarja Lentokenttä kuvattiin Helsinki-Vantaalla vuosina 2011–2012. Lentoasemalla kuvataan edelleen suosittua Suomen Tulli- sarjaa, josta on alkanut jo neljäs tuotantokausi.

Tiesitkö, että tämän sarjan suursuosikiksi on noussut Helsinki-Vantaan lentotullin huumekoira Dani, joka viime keväänä palkittiin 1000. huumelöydöstään tuhannella puruluulla?

Kuvaukset jatkuvat

Tuoreimpia kuvauksia ovat Tiina Lymin ohjaaman Piilotetut-elokuvan kuvaukset elokuussa ja elokuvan Häiriötekijä kuvaukset marraskuussa 2014.  Viimeksi mainitun tähtikaartiin kuuluvat muun muassa Tommi Korpela ja Elina Knihtilä.

Tänä vuonna kuvaukset ovat jatkuneet. TV-sarjan Tappajan näköinen mies kuvaukset olivat kesäkuussa ja Mustat Lesket -sarjan kuvaus toukokuussa.

Lentoasema kuvauspaikkana

Ihmisiä & Ilmailua