Skip navigation

Helsinki-Vantaalla kokeillaan laturipalvelua

Artikkeli julkaistu
06.07.2015 klo 06:00
Finavia testaa heinäkuussa palvelua, jossa matkustajille jaetaan matkapuhelimen kannettavia latureita. Taskulaturin ideana on vapauttaa matkustaja pistorasian vierestä liikkumaan terminaalissa. Näin hän voi entistä vapaammin päättää, miten ja missä käyttää aikaansa ennen lennon lähtöä.

– Oman ajan lisääntyminen vähentää stressiä ja antaa matkustajalle nykyistä enemmän mahdollisuuksia hyödyntää lentoaseman palveluita, sanoo Finavian palvelukehityksestä vastaava Eero Knuutila.

Helsinki-Vantaalla on jo nyt runsaasti sähköpistokkeita ja erilaisia latauspisteitä. Knuutilan mukaan kiinteiden latauspisteiden käyttöaste on ruuhka-aikoina hyvinkin korkea. Taskulaturin ansiosta matkustajalla ei mene aikaa vapaan pistorasian etsimiseen ja stressitasokin pysyy matalalla.

Henkilökohtaisista mobiililaitteista on tullut yhä tärkeämpiä. Etenkin yksin matkustavilla on muita enemmän tapana käyttää kännyköitä ja muita elektronisia laitteita kentällä vieraillessaan.

Vaihtomatkustajilla voi olla monen tunnin lento takana ja älypuhelimen akku on voinut kulua loppuun, joten akun lataustarve lentokentällä ennen seuraavaa lentoa on ilmeinen – etenkin, koska vaihtomatkustajat ovat erittäin aktiivisia lentoaseman ilmaisen langattoman internetyhteyden käyttäjiä.

– Ennen kuin mobiililaitteiden akkujen kehitys menee selvästi eteenpäin, ja lataus on mahdollista langattomasti uusilla menetelmillä, kuten wlanilla tai infrapunalla, on vaihtoehtoisia akkujen lataustapoja kokeiltava, sanoo diplomityötään tekevä Salla Hankivuo.

Kannettavien kännykkälatureiden testaus on osa Finavian asiakaskokemuksen kehittämistyötä. Pilotointi toteutetaan osana Tampereen teknilliseen yliopistoon tehtävää diplomityötä. Hanke on lentoasemaympäristössä ainutlaatuinen, sillä vastaavaa ei ole kokeiltu missään muualla maailmassa.

Jaettavien taskulaturien pilotointi on käynnissä heinäkuussa

Koejakso alkaa 7. heinäkuuta ja päättyy 23. heinäkuuta. Latureita jaetaan pääasiassa tiistaisin ja keskiviikkoisin iltapäivän ruuhkatuntien aikana kello 14–18.

Finavian logolla varustettuja taskulatureita jaetaan Euroopan-lentojen ja kotimaanlentojen porttialueella. Latureissa on Micro-USB-liitäntä. Ne käyvät useimpiin Android- ja Windows-puhelimiin.

Laturit kerätään takaisin matkustajilta lähtöporteilla ennen koneeseen nousua.

Latausasemat Helsinki-Vantaalla
Matkapuhelimien langattomat latauspisteet Helsinki-Vantaalla
Internet ja työskentely Helsinki-Vantaalla

Kehitys Matkustus