Skip navigation

Helsinki-Vantaan junayhteyden rakentaminen loppusuoralla

Artikkeli julkaistu
10.02.2015 klo 13:50
Kehärata valmistuu heinäkuussa, jolloin Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee raiteita pitkin.

– Suurin asia kehäradan valmistumisessa on tietysti lentoaseman palvelutason parantuminen. Lisäksi lentoaseman saavutettavuus paranee eli kansainväliset lentoyhteydet ja lentoaseman palvelut ovat entistä paremmin suomalaisten saatavilla, sanoo lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finavia Oyj:stä.

Helsinki-Vantaata valmistellaan parhaillaan kasvavia matkustajamääriä varten mm. terminaalilaajennuksin. Vuonna 2020 Helsinki-Vantaan kautta ennustetaan kulkevan 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Kehärata on yksi osa lentoaseman voimakasta kehittymistä.

Lue lisää Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelmasta

Suora raideyhteys Helsingin keskustaan

Kehäradan myötä Helsinki-Vantaalta on suora raideyhteys Helsingin keskustaan. Vaihto kaukojunaan ja Pietarin Allegroon onnistuu Tikkurilan asemalla, jonne on lentoasemalta vajaan kymmenen minuutin junamatka.

Junien tiheä vuoroväli edesauttaa sujuvaa matkantekoa: ruuhka-aikoina kehäradan junat kulkevat kymmenen minuutin välein kumpaankin suuntaan.

– Kehäradan junien vuorotiheydellä on iso merkitys. Se on tärkeää paitsi lentomatkustajille, myös lentoaseman työntekijöille, Haapasaari sanoo.

Junayhteys on myös kädenojennus koko lentoasema-alueen kehittymiselle

Lentoaseman ja Aviapolis Aseman saavutettavuus on kehäradan valmistuttua huippuluokkaa monesta eri suunnasta ja monella eri kulkuvälineellä. Aviapolikseen sijoittuu tulevaisuudessa noin 50 000 työpaikkaa sekä asunnot noin 20 000 vantaalaiselle.

Lue lisää Aviapoliksen asemanseudun kehittymisestä

Kehäradan viidestä uudesta asemasta valmiita on neljä ja viimeisen, lentoaseman juna-aseman, odotetaan valmistuvan alkukesästä. Maaliskuussa radalla päästään aloittelemaan koeajoja, minkä jälkeen tehdään myös päätökset lopullisista lähijunien pysähtymisasemista.

HSL:n arvion mukaan Kehäradalla tehtävien matkojen määrä kipuaa noin 400 000 matkaan päivässä.

Kuva: Liikennevirasto

Kehitys Matkustus