Skip navigation

Jyväskylän MM-rallin erikoisuutena helikopterit

Artikkeli julkaistu
20.07.2015 klo 06:00
Helicopter on a ground.
Jyväskylän lentoaseman lentoliikenne lisääntyy heinä-elokuussa perinteisen MM-rallin ansiosta. Rallivieraita saapuu ja lähtee, ja samaan aikaan vilkastuu myös helikoptereiden liikenne.

Jyväskylässä on ajettu MM-rallia vuodesta 1951 alkaen. Nykyisin Neste Oil Rallin nimellä tunnettu MM-sarjan osakilpailu tuo Jyväskylään tuhansittain kisaturisteja ja suuren joukon kuljettajia ja muuta kilpailuihin liittyvää henkilökuntaa.

Autot ovat tärkeässä osuudessa MM-rallin yhteydessä, mutta oman osansa rallitunnelmaan tuovat myös taivaalla kiitävät helikopterit.

Jyväskylään lennätetään rallien ajaksi ympäri Suomen liki kolmekymmentä erilaista kopteria. Osa koptereista tulee jopa Virosta ja Ruotsista saakka.

Koptereilla monta roolia

– Alueella on muun muassa turvallisuuteen liittyvää helikopteritoimintaa. Lääkärihelikopteri seuraa autoja maastoon ja laskeutuu sinne tarvittaessa, kertoo yhden helikopteritiimin vetäjä Ari Tolonen.

– Helikoptereita voidaan käyttää myös vaikkapa liikenteen valvontaan. Lisäksi TV-katsojille ja yleisölle välitetään helikopterista kuvattua kuvaa rallista.

Helikopterit myös kuljettavat kisavieraita maastoon.

– Kopterit vievät yleisöä maastoon katsomaan kisaa vippi-paikoille ja muille laskeutumispaikoille. Varsin monipuolisesti kopterit ovat siis käytössä, Tolonen jatkaa.

Turvallisuus on tärkeää

Kun taivaalla pörrää kymmeniä koptereita samaan aikaan, on turvallisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota.

Monena aiempana vuotena helikopterit lensivät kokeneitten ohjaajien vankan ammattitaidon varassa. Lentojen lisääntymisen vuoksi asiaan alettiin kiinnittää entistä suurempaa huomiota kolme muutama vuosi sitten.

– Kisojen ajaksi perustettiin erityisiä helikopteritiimejä ja lentoja alettiin koordinoida muutoinkin aiempaa tarkemmin, kertoo Ari Tolonen.

– Toiminta lähti liikkeelle MM-rallia järjestävän AKK-Motorsportin ja Finavian yhteisestä ajatuksesta turvallisuuden lisäämiseksi, Tolonen jatkaa.

Ari Tolosella on mittava lentämiseen ja helikoptereihin liittyvä kokemus. Siviiliammatiltaan hän työskentelee pirkkalalaisen Labkotec Oy:n toimitusjohtajana.

Myös Finavialla on tärkeä rooli helikopteritoiminnassa

– Finavia hoitaa kaiken lennonjohtoalueeseen liittyvän toiminnan. Rallin järjestäjät ovat puolestaan yhteistoiminnassa Finavian kanssa, Ari Tolonen toteaa.

– Helikopterit lentävät välillä lentoasemalla ja sen läheisyydessä Finavian valvonnassa ja välillä taas maastossa meidän valvonnassamme. Kyse on saumattomasta yhteistyöstä ja yhteisesti sovituista pelisäännöistä Finavian kanssa.

Neste Oil Ralliin pääsee kätevästi lentämällä. Helsingistä Jyväskylään lennetään kaksi Finnairin vuoroa päivittäin. Aikatauluja voit hakea verkkosivuiltamme.

Ihmisiä & Ilmailua Matkustus