Ohita navigaatio

Lapin vetovoima kasvaa: Vilkas talvi luvassa Rovaniemen uudistuneelle lentoasemalle

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
06.11.2015 klo 09:00
Arkistointipäiväys
Rovaniemen lentoaseman lähtöselvitysaula.
Matkustus
Finavia Oyj on uudistanut matkustajakokemuksen Rovaniemen lentoasemalla kokonaan. Lapin lentoasemilla odotetaan innokkaasti talven vilkkainta sesonkia, joka näyttää varausten perusteella paremmalta kuin vuosiin. Finavia on investoinut Lapin lentoasemiin noin 20 miljoonaa euroa vuosina 2014–2015.

Rovaniemen lentoasemalla on nostettu lentoaseman palvelutasoa, viihtyisyyttä ja sujuvuutta. Uudistus on keskittynyt terminaalin turvatarkastukseen, palvelupisteisiin ja lentoaseman ilmeeseen.– Olemme Finaviassa panostaneet paljon, että Rovaniemen lentoasemalla olisi entistä mukavampaa ja että matkanteko sujuisi miellyttävästi ja tehokkaasti. Terminaalin toimivuus on parantunut merkittävästi aiemmasta. Voimme olla ylpeitä uudistuneesta lentoasemastamme, joka on nyt valmis joulun kiireisiin, sanoo Rovaniemen lentoaseman päällikkö, aluejohtaja Martti Oinas Finaviasta.

"Rovaniemen charter-lentojen varaustilanne on näyttänyt yhtä hyvältä viimeksi vuonna 2009."

Alkutalven liikennettä onkin luvassa edellisvuosia enemmän. Tilausten perusteella Finavia odottaa charter-liikenteen kasvavan Lapin lentoasemilla jonkin verran. Eniten näyttäisi kasvavan liikenne Rovaniemellä.

– Rovaniemen charter-lentojen varaustilanne on näyttänyt yhtä hyvältä viimeksi vuonna 2009. Varauskirjan perusteella voisi siis arvioida, että kohti parempia aikoja mennään, Oinas toteaa.

Muilla Lapin lentoasemilla chartereiden varaustilanne on edellisvuoteen nähden tasaisempi, mutta kokonaisuutena suunta on selvästi positiivinen. Koko Lapin osalta chartereiden huippuvuosi oli 2007 – vähän ennen maailmanlaajuista talousromahdusta.

– Nyt kun pohjoisen vetovoima on kasvanut, alueen matkailutoimijoiden on pystyttävä entisestään vahvistamaan positiivista virettä ja tekemään taianomaisesta Lapista vielä houkuttelevamman matkailutuotteen. Kustannustehokkailla ja huippuluokkaisilla lentoasemillaan Finavia on osaltaan varmistamassa Lapin matkailun toimintaedellytyksiä, Oinas sanoo.

"Rovaniemelle hyvät yhteydet maailmalta"

Lapin lentoasemat ovat ennennäkemättömän hyvässä ja kilpailukykyisessä kunnossa. Parin viime vuoden aikana Finavia on satsannut Lappiin merkittävästi: Kittilässä uudistettiin vastikään terminaali sekä lentoliikennealueet; Ivalossa kiitotie päällystettiin viime vuonna ja terminaalilaajennus valmistuu joulusesongiksi.

Rovaniemen uudistukset paketoitiin toimivaksi kokonaisuudeksi syksyn aikana. Sujuvuutta tuotiin etenkin turvatarkastuksen sekä passintarkastus- ja tullitilojen muutoksilla. Sisustuksessa on huomioitu pohjoista luontoa ja paikallisuus näkyy myös ravintolamaailman ja myymälän valikoimissa. Porttialueelle tehtiin uusi ravintolatila.– Kahvilasta saa nyt myös lämmintä ruokaa. Tarjolla on esimerkiksi poropyöryköitä ja savuporokeittoa, joka on lyhyessä ajassa noussut asiakkaidemme suosikiksi, iloitsee operaatiojohtaja Anne Immonen SSP Finlandista.

Ennen turvatarkastusta kahvilan yhteyteen avattiin Joulupukin pääpostin sivukonttori.

– Nyt kelpaa toivottaa matkailijat tervetulleiksi Joulupukin viralliselle lentoasemalle. Chartereiden ja Helsinki-Vantaan kattavan reittivalikoiman ansiosta Rovaniemelle onkin hyvät yhteydet maailmalta. Napapiirin-visiitille pääsee joko suoraan tai yhdellä jatkolennolla yhteensä pitkälti yli 100 kohteesta, Oinas kertoo.Kesäksi 2016 Rovaniemellä on suunniteltu kiitotien päällystetöitä ja samalla uusittaisiin kiitotien valaistusjärjestelmä. Kiitotieremontti on vielä suunnittelupöydällä, minkä vuoksi tarkemmat aikataulut ja liikennevaikutukset selviävät myöhemmin.

Rovaniemen lentoasema valittiin toukokuussa vuoden 2015 lentoasemaksi.