Skip navigation

Lentoaseman ympäristö houkuttelee yrityksiä

Artikkeli julkaistu
15.08.2015 klo 06:00
Ilmakuva Helsingin lentokentästä.
Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristöön ja Aviapolikseen on rakentumassa yksi Suomen merkittävimmistä yrityskeskittymistä.

Lentoaseman ympäristössä työskentelee tällä hetkellä noin 20 000 ihmistä ja pelkästään lentoasemalla on noin 1500 yritystä.

- Helsinki-Vantaa on Suomen tärkeimpiä työpaikkakeskittymiä. Lentoliikenne työllistää Suomessa suoraan yli 20 000 ihmistä. Heistä suurin osa työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kertoo Finavian viestintäjohtaja Mikko Saariaho.

Heinäkuussa avautuva Kehärata tuo alueen yhä keskeisemmäksi hyvien liikenneyhteyksien ansiosta. Helsinki-Vantaalla koko muu maailma on lähellä vain lentoyhteyden päässä ja liikkuminen ympäri pääkaupunkiseutua onnistuu junalla pelkällä seutulipun hinnalla.

Kehärataa pitkin pääsee 30 minuutissa Helsingin keskustaan ja Tikkurilassa vaihtamalla helposti muualle Suomeen. Myös yhteydet Espoon suuntaan paranevat, kun Huopalahdessa vaihtamalla pääsee suoran Rantaradalle. Koko Suomea ajatellen lentoaseman alue on helpommin saavutettavissa kuin Helsingin keskusta.

Aviapolis ja lentoliikenteen kasvu lisäävät vetovoimaa

Parhaillaan rakentuva Aviapolis tuo tulevina vuosina runsaasti lisää yrityksiä ja asuntoja alueelle. Ensimmäinen toimistorakennus ja hotelli ovat jo rakenteilla Aviapoliksen aseman viereen.

"Aviapoliksen alue kohoaa aivan lentoaseman liepeille ja luo uutta elämää alueelle."

Tulevaisuudessa Aviapoliksessa työskentelee arviolta 15 000 ihmistä, mahdollisesti enemmänkin. Lentoasemalle pääsee junalla kahdessa minuutissa ja koko pääkaupunkiseutu on saavutettavissa nopeasti Kehäradan ja bussiterminaalin kautta.

- Kehärata lisää koko lentoasema-alueen houkuttavuutta keskeisenä yritysten sijaintipaikkana tulevaisuudessa. Aviapoliksen alue kohoaa aivan lentoaseman liepeille ja luo uutta elämää alueelle, Saariaho sanoo.

Myös lentoliikenteen kasvu tuo lisää työpaikkoja. Saariahon mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tuhat uutta matkustajaa luo lentoliikenteeseen yhden uuden työpaikan. Helsinki-Vantaan kautta odotetaan kulkevan 20 miljoonaa matkustajaa vuonna 2020. Viime vuonna matkustajia oli 16 miljoonaa ja määrä kasvoi 700 000 matkustajalla.

Uusia investointeja jo rakenteilla

Uusia toimitiloja on jo rakenteilla lentoaseman läheisyyteen. Viinikkalaan lentoaseman lähelle on rakenteilla Volvon toimitilat ajoneuvojen myyntiin ja huoltoon. Vuonna 2016 valmistuva 40 miljoonan euron investointi tulee lentoaseman lähellä olevalle logistiikka-alueelle Kehäradan viereen.

Myös DB Schenkerin uusi maaliikennekeskus on rakenteilla Viinikkalaan lentoaseman viereen. Maaliikennekeskuksesta hoidetaan koti- ja ulkomaan tavaraliikennettä, lento- ja merikuljetuksia, pakettipalveluita sekä kotijakelutoimintoja.

Kehitys