Skip navigation

Lentoemäntien virkapuvut – tarkkaan harkittu kokonaisuus

Artikkeli julkaistu
05.05.2015 klo 11:45
Lentoemäntien virkapuvut erottavat heidät oman ammattikuntansa edustajiksi. Huolella suunniteltuja, vaativiin työskentelyolosuhteisiin sopivia asuja kannetaan ylpeydellä.

Virkapuvut teetettiin vaatturilla siihen saakka, kunnes Finnairin lentoemäntien määrä ylitti viidensadan rajan. Nykyajan vaatimuksiin kuuluvat helppohoitoisuus ja yhdisteltävyys.

Tiedätkö muuten, mistä erottaa lentävään henkilökuntaan kuuluvan muista Finnairin virkapuvun käyttäjistä? Heidän rintapieltään koristaa platinainen siipitunnus.

Virkapuvut henkivät omaa aikaansa

Sodanjälkeisenä aikana silloisen Aeron ensimmäisen virkapuvun sukat olivat keinovillaa. Neuvokkaiden lentoemäntien tiedetään kuitenkin hankkineen nailonsukkia mustasta pörssistä ja jopa Ruotsista asti.

Virkapuvun suikkamallinen lakki sai pian lempinimen ”venelakki”, ja sen tiedetäänkin päätyneen uusiokäyttöön satamien lastaajille.

Vuonna 1969 käyttöön tullut virkapuku henki optimistista avaruusaikaa. Talvipuvun kruunasi saagaminkistä tehty lakki, joka värjättiin myös seuraavaan virkapukuun sopivaksi.

Hansikkaat olivat Sakari Sauson ja kengät Pertti Palmrothin, suomalaista suunnittelua ja laatua parhaimmillaan.

Harmi vain, että avaruushopeisten paitojen käyttöikä jäi lyhyeksi – ne olivat käytössä sietämättömän kuumat. Stuerteillakin oli tuohon aikaan hopeanhohtoiset lurex-poolot.

Asusteet ovat aina kuuluneet lentoemäntien virkapukuun

Laadukas silkkihuivi on aina ollut oleellinen osa lentoemännän virkapukua. Finnairille huiveja ovat suunnitelleet muun muassa Dior, Hermès ja Marja Kurki.

Lentävällä henkilökunnalla on tarkat pukeutumisohjeet asusteita myöten. Huivit, laukut, käsineet ja kengät ovat osa virkapukua, eikä omia asusteita käytetä. Sateenvarjotkin kuuluvat virka-asuun.

Myös muun muassa korujen määrästä ja värityksestä annetaan ohjeet. Vuoden 2002 virkapuku-uudistus oli käänteentekevä, sillä perinteiset kullanväriset napit vaihtuivat platinaisiin. Tämä sai monet lentoemännät vaihtamaan korunsa samanvärisiksi.

Asusteiden kohdalla ympyrä on hauskasti sulkeutunut, sillä nykyisen virkapukuun kuuluu samanlainen suikka kuin ensimmäisten lentoemäntien aikaan. Monen matkustajan mielestä juuri se on piste iin päällä.

Tutustu lentoemäntien pukuihin Blue Wings of Time -valokuvanäyttelyssä.

Kuvat: Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy

Ihmisiä & Ilmailua