Skip navigation

Löytöretkeilijöiden Lissabon on sekoitus vanhaa ja uutta

Artikkeli julkaistu
10.07.2015 klo 06:00
Katu Lissabonissa.
Portugalin pääkaupunkiin pääsee suoralla lennolla Helsinki-Vantaalta.

Kiehtovan Lissabonin historialliset nähtävyydet muistuttavat kaupungin kultakaudesta löytöretkeilijöiden lähtösatamana. Hieronymoksen luostarissa sijaitsee Intian löytäneen Vasco da Gaman hauta, ja Tejo-joen rannalla sijaitseva Belémin tornikin on rakennettu hänen muistokseen.

Kukkulan päällä sijaitseva maurilaislinna São Jorge kuuluu Lissabonin itseoikeutettuihin nähtävyyksiin. Kiipeämisen aikana voi pysähtyä ihailemaan upeita näköaloja keskiaikaiseen Alfaman kaupunginosaan.

Lissabon tunnetaan myös museoistaan ja näyttelyistään. Esimerkiksi ilmaisen Berardo-museon laajat modernin taiteen kokoelmat ulottuvat Picassosta Daliin ja Warholiin. Taidetta löytyy kaduiltakin, sillä talojen seinät ovat monin paikoin kauniiden, joskin hieman rapistuneiden, koristekaakeleiden peittämiä.

Portugalilaisia makunautintoja

Portugalilainen keittiö tunnetaan mutkattomuudestaan. Kokeilemisen arvoisia annoksia ovat etenkin tuoreista kaloista ja merenelävistä valmistetut ruokalajit, ja tietenkin maan kansallisruoka bacalhau eli kuivattu turska.

Ravintoloita Lissabonista löytyy yllin kyllin, pikkuruisista kulmakuppiloista fine dining -paikkoihin. Kahden Michelin-tähden Belcanto on saanut hyviä arvosteluja.

Illallisen jälkeen on aika suunnata Bairro Alton kaupunginosaan, jonka sokkeloiset kadut kymmenine baareineen ovat täynnä elämää. Trendikkäin klubi lienee edelleen hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Lux.

Musiikin ystävän kannattaa ehdottomasti tutustua fadoon jossakin kaupungin lukuisista fado-klubeista. Melankolinen, mollivoittoinen musiikki tuntuu jotenkin tutulta, ja ovathan portugalilaiset muutenkin suorastaan sielunkumppaneita: pieni vaatimaton kansa Euroopan laidalla.

Värikkäitä retkiä

Lissabonin upea meriakvaario Oceanario sijaitsee Parque das Nacoes -puistossa, joka on kaupunkilaisten suosima viikonloppukohde. Rantabulevardin taustalla siintää Euroopan pisin, yli 17 kilometrin mittainen Vasco da Gaman silta.

Mainio päiväretkikohde Lissabonista on Serra-vuoriston rinteillä sijaitseva Sintran pikkukaupunki. Edestakainen junamatka maksaa muutaman euron. Vajaan tunnin junamatkan päässä sijaitsevat myös surffaajien suosimat Cascais’n ja Estorilin rannat.

Portugalin hintataso ei päätä huimaa. Ei ihme, että monet ovat innostuneet ostamaan sieltä kakkoskodin, tai vuokraavat sellaista pidemmäksi aikaa. Myös ilmasto on suotuisa, sillä lämpötila laskee talvellakaan harvoin alle 10 asteen.

70-vuotisjuhlaansa viettävä, hyvästä palvelustaan tunnettu TAP Air Portugal lentää Lissaboniin suoraan Helsinki-Vantaalta kuutena päivänä viikossa. Lissabonista on hyvät jatkoyhteydet muun muassa Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Lentokentältä on matkaa kaupunkiin vain 7 kilometriä.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja Helsinki-Vantaalta Lissaboniin

Matkustus