Skip navigation

Marimekko: suomalaisen suunnittelun ikoni

Artikkeli julkaistu
18.02.2015 klo 07:00
Marimekon tarina on huikea esimerkki aikaa kestävästä ja samalla vahvasti ajan henkeä seuraavasta designista.

Viehtymys väreihin ja vahvoihin kontrasteihin leimaavat rakastettua Marimekko-brändiä. Ja kukapa suomalainen ei olisi lapsena viilettänyt maripaidassa, vuosikymmenestä riippuen tasaraidassa tai pallossa. Tai sisustanut kotiaan Marimekon omaleimaisin tekstiilein.

Marimekko kasvoi perustajansa Armi Ratian vahvan näkemyksen varassa keskeiseksi osaksi suomalaisen muodin ja designin historiaa.

Vuonna 1949 perustettu yritys lähti nousukiitoon heti 50-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä vauhti vain kiihtyi Jacqueline Kennedyn ostettua puvustoonsa seitsemän marimekkoa.

Parin hiljaisen vuosikymmenen jälkeen Marimekko on tällä vuosituhannella noussut uuteen kukoistukseen. Talo on täynnä lahjakkaita suunnittelijoita, ja lippulaivamyymälöitä on avattu ympäri maailmaa. Tänä talvena esimerkiksi Dubaissa avataan kaksi Marimekon myymälää.

Marilaukkuja on esitelty maailman muotilehdissä Voguesta Marie Claireen, ja suunnittelija Tuula Pöyhösen suunnittelema takki on nähty Sarah Jessica Parkerin yllä. Persoonalliset pukeutujat osaavat jo odottaa Marimekon uusia kokoelmia.

Bongaa Finnairin unikkokuosinen lentokone!

Designyhteistyö monenlaisten kumppaneiden kanssa on saanut vauhtia. Finnairin laivastoon kuuluu kaksi sinisävyisin unikkokuvioin maalattua, kaukomaille liikennöivää Airbus-konetta. Lisäksi kaikissa Finnairin lentokoneissa käytetään erityisesti lentokoneympäristöön suunniteltuja Marimekko for Finnair -astioita ja tekstiilejä.

Jotkut asiat kuitenkin pysyvät. Tiesitkö, että aikaa kestävä logo on työstetty jo 50-luvulla Olivettin kirjoituskoneen m-kirjaimesta? Tai että kaikkien tuntema unikkokuosi vietti viime vuonna jo viisikymppisiään? Alun perin Ratia oli ilmoittanut, ettei hänen talossaan kukkakuoseja suunnitella, mutta kuinkas sitten kävikään…

Marimekko löytyy itseoikeutetusti myös Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Portilla 26–27 sijaitsevasta myymälästä löytyy laukkujen ja lastenvaatteiden kaltaisten kestosuosikkien lisäksi myös laaja valikoima lifestyle-tuotteita itselle tai lahjaksi. Tervetuloa inspiroiville ostoksille!

Lähde: marimekko.fi

Matkustus