Skip navigation

Presidentti Halonen Helsinki-Vantaalla: "Tämä on kulttuuriteko"

Artikkeli julkaistu
31.08.2015 klo 09:10
Taiteen ystäviä kokoontui Helsinki-Vantaan rautatieasemalle torstai-iltapäivänä 27. elokuuta, kun presidentti Tarja Halonen julkisti Suomen suurimpiin kuuluvan taideteoksen Helman heilahdus.

Helman heilahdus on taiteilija Aarne Jämsän (kuvassa Tarja Halosen vieressä) tekemä kaksiosainen panoraamateos, joka kuvaa laskostuvia kankaita, pitsejä ja paljetteja. Teos sijaitsee Helsinki-Vantaan juna-aseman laiturialueella 45 metrin syvyydessä kallioon kiinnitettynä, laiturialueen molemmin puolin.

Presidentti Halonen totesi, että teos on tärkeä tuulahdus suomalaisuutta varsinkin kansainvälisille turisteille.

– Matka lentoasemalta kaupunkiin on matkailijalle usein ensimmäinen kosketus uuteen maahan ja sen kulttuuriin. Tämän aseman kautta kulkee päivittäin 4000 matkustajaa päivittäin eri puolilta maailmaa. On kulttuuriteko, että heille tarjotaan välähdys suomalaisesta nykytaiteesta jo junamatkan aikana, Halonen sanoi julkistamistilaisuudessa.

Ei hän unohtanut lentoaseman väkeäkään.

– Kehäradallahan on myös osa työmatkaliikennettä, ja minä pidän erittäin tärkeänä sitä, että me suomalaiset saamme esteettisiä kokemuksia tällaisena arkisena tuokiona, Halonen jatkoi.

Jämsän alkuperäinen piirros on tehty kynällä, muodot on muokattu tietokoneella uusiin mittoihin ja painettu levyille. Lopputuloksena on noin 690 neliömetriä tarkkaa kynänjälkeä. Teoksen korkeus on yli seitsemän metriä.

Teoksen Helsinki-Vantaan rautatieasemalle on tilannut Valtion Taideteostoimikunta ja hankinnasta vastasi Liikennevirasto.

Helsinki-Vantaa on taidelentoasema. Lue lisää.

 

Matkustus