Skip navigation

Rajan ylitys jonottamatta – Helsinki-Vantaalla se on mahdollista

Artikkeli julkaistu
28.05.2015 klo 06:00
Nainen kulkee automatisoidun passintarkastuksen läpi.
Lentoasemalla on vuodesta 2008 lähtien ollut käytössä passiautomaatteja. Rajatarkastusautomaatio helpottaa ja nopeuttaa sekä maahantuloa että maasta lähtöä.

Helsinki-Vantaalla automaatteja voivat käyttää EU- ja ETA-maiden sekä Sveitsin kansalaiset. Myös japanilaiset voivat käyttää automaatteja sekä lähtiessään että saapuessaan. Automaatin läpi voi kulkea biometrisellä passilla, jota usein kutsutaan myös e-passiksi.

Vuoteen 2017 mennessä kaikkien suomalaisten ja muiden EU-kansalaisten käytössä tulee olemaan ainoastaan biometrisiä passeja, joten automaattien määrä tulee lisääntymään myös muissa Euroopan maissa.

Maasta poistuttaessa passiautomaattien kautta voivat kulkea myös Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian sekä Uuden-Seelannin kansalaiset. Lisäksi japanilaiset voivat käyttää automaatteja sekä lähtiessään että saapuessaan.

Automaattien käyttöä on laajennettu vähitellen koko ajan, sillä ne lisäävät sujuvoittavat matkustamista. Passiautomaateista on selkeästi etua myös isolle joukolle vaihtomatkustajia.

– Rajatarkastus on yksi keskeisistä pisteistä polulla, jonka kautta jatkolentojen matkustajat kulkevat. Kehitämme sitä määrätietoisesti yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa kaikki matkustajaryhmät huomioiden. Kansainvälisesti ajateltuna Helsinki-Vantaan automaatiotaso on vastaavan kokoisiin lentoasemiin nähden hyvin edistynyttä, apulaisjohtaja Heikki Koski Finaviasta vertaa.

Japanilaiset innokkaita käyttäjiä

Rajavartiolaitos otti tammikuussa 2015 rajatarkastusautomaatit käyttöön myös japanilaisten matkustajien saapuvassa liikenteessä. Aiemmin japanilaiset matkustajat ovat voineet hyödyntää automaatteja vain lähtevässä liikenteessä.

– Kyseessä on Rajavartiolaitoksen noin vuoden kestävä kokeilu, jonka tavoitteena on tutkia rajatarkastusten kehittämistä uuden tekniikan avulla, sanoo rajatarkastusosaston päällikkö Pentti Alapelto Rajavartiolaitokselta.

Japanilaiset ovat tottuneet automaatioon. Rajavartiolaitoksen mukaan yli 40 prosenttia japanilaisista valitsee nykyisin automaatin tekemän tarkastuksen Helsinki-Vantaalta lähtiessään.

Automaatio parantaa lentomatkustajien asiakaspalvelua

Rajavartiolaitoksen henkilöstöllä on runsaasti kokemusta automaateista, ja prosessi on todettu toimivaksi. Lentoasemalla on nyt 30 rajatarkastusautomaattia.

Helsinki-Vantaalla ollaan kansainvälisesti edistyneitä rajatarkastusten automaatiossa, ja rajatarkastusprosessiin tullaan tutustumaan jopa ulkomailta asti.

- Tulevina vuosina määrä tulee edelleen nousemaan kansainvälisten vaihtomatkustajien määrän kasvaessa, Alapelto sanoo.

Rajalta työntekijät eivät poistu kokonaan. Matkustaminen nopeutuu ja kapasiteetti lisääntyy, kun automaatit saadaan niiden ihmisten käyttöön, jotka niitä haluavat.

Mistä tunnistaa biometrisen passin?

Kehitys