Skip navigation

Rovaniemen lentoasema valmistautuu charter-sesonkiin: Pullonkaulat pois!

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
25.08.2015 klo 07:30
Finavia Oyj panostaa Lapin matkailun toimintaedellytyksiin Rovaniemen lentoasemalla, jossa terminaalin muutostyöt ovat hyvässä vauhdissa.

Rovaniemen lentoasemalla on parhaillaan käynnissä laaja muodonmuutos. Turvatarkastuspiste saa aivan uuden ilmeen, passintarkastus sijoitetaan uudelleen ja Tullin työtilat remontoidaan nekin parempaan kuntoon.

Palveluvalikoima uudistuu ravintolamaailman valmistuessa ja terminaalitilojen viihtyvyyteen on satsattu erityisesti turvatarkastuksen jälkeisellä porttialueella.

– Turvatarkastuslinjat alkavat olla valmiit ja ravintolamaailman rakentamisessa olemme päässeet hyvään alkuun. Kalusteita vaihdetaan porttialueella uudenaikaisiksi ja seinäpinnoissa huomioidaan pohjoista luontoa. Kokonaisuus on suunnitelmien mukaan valmis marraskuussa vähän ennen talvisesongin alkua, sanoo aluejohtaja, Rovaniemen lentoaseman päällikkö Martti Oinas Finaviasta.

Miksi Finavia investoi Rovaniemen lentoaseman terminaaliin?

– Rovaniemen lentoasema on tärkeä solmukohta Lapin matkailulle, jonka edistämisessä Finavia haluaa olla vahvasti mukana. Meidän on parannettava lentoaseman kykyä palvella asiakkaitaan myös ruuhkaisimpina aikoina. Näillä uudistuksilla saamme nostettua palvelutasoa ja myös poistettua terminaalin pullonkauloja. Tuemme näin omalta osaltamme paikallisten matkailutoimijoiden ponnisteluita, sanoo Oinas.

Rovaniemeltä on Helsinkiin viisi päivittäistä lentoa, joita operoivat Finnair ja Norwegian. Talvikaudella lentoasemalla nähdään paljon charter-koneita, joilla matkustajat saapuvat katsomaan muun muassa Joulupukin kylää. Rovaniemen lentoasema on Joulupukin virallinen lentoasema.

– Tällä hetkellä chartereiden varaustilanne näyttää paremmalta kuin vuosi sitten, mutta tilanne voi elää.

Lapin lumo läsnä lentoasemalta lähtien

Matkustajamääriltään Suomen kolmanneksi suurimman lentoaseman arki vaihtelee kausittain.

Esimerkiksi näin loppukesällä lentomatkustajia on tyypillisesti noin 30000 kuukaudessa, kun taas talven ruuhkaisimpina matkailukuukausina päästään jopa sataan tuhanteen matkustajaan kuukaudessa.

– Helsinki-Vantaan kautta meillä on alkanut näkyä yhä enemmän aasialaisia matkustajia ja vastikään Rovaniemen-koneessa viereeni istui uusiseelantilainen, joka oli konferenssimatkalla. Lentoasemamme on monelle kansainväliselle matkustajalle ensimmäinen kosketus Suomeen ja sitä ensikosketusta nyt muokataan sujuvammaksi ja mukavammaksi. Tarjoamme ensivaikutelman Lapin tunnelmasta, jota turistit ovat tulleet kohteesta hakemaan, Oinas kuvailee.

"Lentoasemamme on monelle kansainväliselle matkustajalle ensimmäinen kosketus Suomeen."

Lentoaseman ravintolassa Lapin lumoa saadaan esiin pohjoisilla elämyksillä: SSP Finlandin operoimassa ravintolamaailmassa on pian tarjolla mm. poropyöryköitä ja myös burgereita.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia ravintolatiloissa ovat poronkruunuvalaisimet. Myymälöissä tuotevalikoimaa on suunniteltu yhdessä Joulupukkisäätiön kanssa.

Kiitotieremontti suunnitteilla kesäksi 2016

Tunnelmanluonnin lisäksi terminaalitiloista saadaan remontin jälkeen toimivammat sekä matkustajille että työntekijöille. Yksi huomionarvoinen seikka on porttialueelle rakennettava hissi, jolla liikuntarajoitteiset pääsevät pian näppärämmin bussikuljetukseen lennolle.

– Vielä jonkin aikaa lentoasemalla on tilapäisjärjestelyitä remontin takia, mutta pyrimme siihen, että palvelu pelaa. Pahoittelemme kuitenkin muutostöistä mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä, Oinas sanoo.

Rovaniemen lentoasema valittiin toukokuussa vuoden 2015 lentoasemaksi.

Työt valmistuvat ennen talven sesonkia, mutta samaan aikaan pohditaan jo tulevan vuoden urakoita.

Kesäksi 2016 on suunniteltu kiitotien päällystetöitä ja samalla uusittaisiin kiitotien valaistusjärjestelmä. Kiitotieremontti on kuitenkin vielä suunnittelupöydällä, minkä vuoksi tarkemmat aikataulut ja liikennevaikutukset selviävät myöhemmin.

Finavia keskittyy Lapin lentoasemiin vuonna 2015

Finavian vuoden 2014 alussa lentoasemaverkostossa käynnistämä kehitysohjelma on jatkunut myös vuonna 2015.

Vuoden 2015 aikana pääpaino on Lapin lentoasemien kehittämisessä. Investointien arvioitu työllisyysvaikutus on 350 henkilötyövuotta. Merkittävimmät panostukset kohdistuvat tänä vuonna Ivaloon, Kittilään, Rovaniemelle, Vaasaan, Maarianhaminaan ja Joensuuhun.

Rovaniemen lentoasema valittiin toukokuussa vuoden 2015 lentoasemaksi. Valintakriteereinä painottuivat toiminnallisen laadun ja kustannustehokkuuden parantuminen sekä lentoaseman erinomainen kehittämisote.

Lue lisää maakuntalentoasemien kehittämisestä

Matkustus