Hyppää pääsisältöön

Rovaniemi: Joulupukin kotilentoasema

Julkaistu
26.11.2015 klo 07:00
Rovaniemen lentoaseman sijainti Suomen Lapissa − Napapiirillä ja Joulupukin Pajakylän kupeessa − on ainutlaatuinen. Vertaansa vailla on myös Lapin asukasjakauma: ihmisiä on 182 000 ja poroja yli 200 000.

Joulupukki ja Napapiiri. Puhdas lumi ja revontulet. Huskysafarit, poroajelut ja moottorikelkkasafarit. Joulun, koskemattoman luonnon ja talvisten aktiviteettien ystävät saapuvat tänäkin vuonna Rovaniemen lentoasemalle kaikkialta maailmasta.

– Rovaniemi tarjoaa vierailleen tasokkaat palvelut, majoitusvaihtoehdot ja aktiviteetit, Finavian Lapin alueen johtaja Martti Oinas toteaa.

− Toisaalta myös erämaa on lähellä: esimerkiksi moottorikelkka-, poro- tai huskyajelulle pääsee halutessaan vaikka suoraan lentoasemalta, 

Pukin työpaikka lähellä lentoasemaa

Rovaniemellä viihtyy myös Joulupukki, joka asuu Korvatunturilla, mutta käy päivätöissä Joulupukin Pajakylässä.

Pukki päivystää kammarissaan ympäri vuoden, joten häntä pääsee tapaamaan paitsi jouluaikaan myös keskellä kesää.

– Joulupukin luona on käynyt hyvinkin korkea-arvoisia henkilöitä. Tervehtijöiden joukossa ovat olleet muun muassa Intian ja Kiinan presidentit.  Heistä jälkimmäinen tosin hoiti vielä noihin aikoihin ”vain” varapresidentin virkaa, Oinas kertoo.

Napapiiri läsnä lentoasemalla

Napapiiri – kesän yöttömän yön ja talven kaamoksen eteläraja – on Rovaniemen lentoasemalla vahvasti läsnä. Terminaalin katossa on kymmenien metrien pituinen lasiviilto, joka kulkee Napapiirin suuntaisesti.

Lasiviillon lattialle päästämä valojuova näyttää paikan, jolla Napapiiri on sijainnut vuosina 9648 eKr., 1958, 1962, 1974, 1984 ja 1990.

Napapiiri siis liikkuu edestakaisin Ivalon (67,9°) ja Kemin (65,5°) välillä. Tämän vajaan 300 kilometrin vaelluksen aiheuttaa, huikeasti yksinkertaistaen, maapallon akselikulman vaihtelu.

Tällä hetkellä Napapiiri on hieman Rovaniemen yläpuolella matkalla pohjoiseen. Se kuitenkin pysyttelee aivan Rovaniemen tuntumassa vielä muutaman ihmisiän ajan, matka Kemistä Ivaloon kun vie arviolta 25 000 vuotta!

Kulttuurin ja historian ystävien kannattaa vierailla Arktikumissa tai Alvar Aallon asemakaavan pohjalta uudelleen rakennetussa keskustassa.

Poikkea Joulupukin Pajakylään

Pajakylä on kestosuosikkikohde, johon kaikenikäisten joulunystävien kannattaa käydä tutustumassa.

Pajakylässä riittää niin palveluita kuin aktiviteettejakin. Sieltä löytyy muun muassa pääpostikonttori, ohjelmapalveluja, kahviloita, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä – sekä tietysti Joulupukin kammari, jossa pukki ottaa vieraita vastaan vuoden jokaisena päivänä. Maksuton.

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja Rovaniemelle

Lisätietoa muista Rovaniemen jouluisista aktiviteeteista.

Matkustus