Ohita navigaatio

Ruskan hehkua Amerikan kansallispuistoissa

Artikkeli julkaistu
01.11.2015 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Kansallispuisto syksyn väreissä.
Matkustus
Amerikassa luontokin on isoa – ja helposti saavutettavissa. Itärannikon New Englandin osavaltioissa syksyinen leaf peeping eli lehtien tiirailu on jo käsite.

Kymmenet lehtipuulajit hehkuvat kaikissa punaisen ja keltaisen sävyissä hieman eri aikaan. Silmään pistävät erityisesti muhkeat vaahterapuut.  Ruskan etenemistä ja ennusteita voi seurata netistä.

Maailmankuulu vaahterasiirappi taas valmistuu keväisin. Tiesitkö, että Vermontin osavaltio on USA:n suurin siirapin tuottaja, ja että jo Amerikan intiaanit herkuttelivat vaahterasiirapilla?

Ja tunnetaanhan Vermont myös legendaarisesta Ben&Jerry’s-jäätelöstään! Waterburyn kaupungissa voi osallistua tehdaskierroksellekin.

New Englandin syyspäivät ovat aurinkoisia, ja kumpuilevaa maastoa rytmittävät vanhan mantereen henkeä huokuvat pikkukaupungit. Täällä ei kannata kaahata, vaan pysähtyä tienvarsien dinereihin ja vaihtaa muutama sana paikallisten kanssa.

Aivan Mainen pohjoiskärjessä sijaitsee merimaisemillaan vaikuttava Acadia National Park.

Kansallispuistot houkuttavat

Ja kansallispuistoistaanhan Amerikka tunnetaan. Maassa on yhteensä 58 puistoa, joissa käy vuosittain noin 70 miljoonaa vierailijaa.

Mantereen vierailluin kansallispuisto (noin 9 miljoonaa vierailijaa vuodessa) on 1 200 km pitkä Great Smoky Mountains, jonka kukkulainen maasto myötäilee North Carolinan ja Tennesseen osavaltioiden rajaa.

Tämäkin puisto tunnetaan syksyisistä väreistään – lehtipuulajeja mainostetaan olevan satakunta – ja vesiputouksistaan. Korkeimmat kukkulat kohoavat kahden kilometrin korkeuteen.

Tiet ovat päällystettyjä ja vaellusreitit kaikkiin kuntotasoihin sopivia. Alueella voi myös kalastaa ja ratsastaa. Paras lähtöpiste kaikissa puistoissa on Visitors’ Center, josta löytyy kaikki tarvittava päiväohjelman suunnitteluun.

Puistojen piknikpaikoilla maistuvat eväät. Kevyt kylmälaukku on hyvä matkakaveri, varsinkin kun jokaisesta hotellista löytyy jääpala-automaatti. Yksi tienvarsiravintoloiden suosikeistamme on Ihop, jonka pannukakuista ei taatusti jää nälkä.

Suositut puistot ovat viikonloppuisin aika täynnä. Great Smoky Mountainsista voi helposti kurvata viikonlopuksi esimerkiksi North Carolinan Cape Hatterasin saarelle, jonka majakat ja pitkät hiekkarannat vievät leppoisaan tunnelmaan. Hyvällä tuurilla voi bongata saarella vapaana käyskenteleviä mustangeja.

Länsirannikko – aavikolta jäätikölle

Ajomatkan päässä Los Angelesista on toistakymmentä kansallispuistoa. Tietysti tavanomaisen ajomatkan käsite Amerikassa on pidempi kuin muualla, mutta kuitenkin.

Esimerkiksi Yosemiteen on matkaa 500 kilometriä, Grand Canyoniin 800 ja Yellowstoneen, jossa voi bongata biisoneita, noin 1 600 kilometriä. Muita suosittuja puistoja ovat muun muassa Death Valley, Joshua Tree ja Redwood jättiläispunapuineen.

Kansallispuistoissa on todella kaikkea. Samalla mantereella voi käydä aavikolla ja jäätiköllä, ja siinä välissä ottaa selfien kanjonin reunalla tai jättipuun sisällä.

Suunnistaminen sekä yöpymis- ja ruokapaikkojen löytäminen on helppoa esimerkiksi Google Mapsin avulla. Isommista marketeista saa prepaid-sim-kortteja, jollaisen hankkiminen kannattaa lyhyelläkin matkalla.

Lisätietoja kansallispuistoista saat National Park Servicen sivuilta.

Hae lentoyhteyksiä Amerikkaan