Ohita navigaatio

Tähtihetkiä Kuusamon lentoasemalla

Artikkeli julkaistu
04.04.2015 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Henkilö ajaa moottorikelkkaa lumessa.
Matkustus
Kuusamon lentoasemalla pääsee suoraan lentoasemalta moottorikelkan selkään tai voi nauttia löylyistä katsellen näkymää kiitotielle.

− Harvassa taitavat olla ne paikat, jossa saunan vilvoitteluparvekkeelta näkee suoraan kiitotielle, Kuusamon lentoaseman operatiivinen päällikkö Sari Päivärinta sanoo.

Aivan lentoaseman kupeessa sijaitseva Mosquito-matkailurakennus on ohjelmapalveluyritysten ahkerassa käytössä. Mosquitossa ryhmät voivat vaihtaa vaatteet heti lennon jälkeen ja lähteä suoraan kunnostetuille moottorikelkka- tai koiravaljakkoreiteille. 

– Rakennuksen yläkerrassa on myös pienehkölle porukalle sopivat sauna- ja oleskelutilat. Näitä tiloja voi vuokrata mitä erilaisimpia tilaisuuksia varten, Päivärinta toteaa. 

Takkatulien äärellä

Kuusamon lentoasemalle rakennettiin 90-luvun alkupuolella takka. Sen ääressä on vietetty monia ikimuistoisia hetkiä.

– Takassa pidettiin tulta talviaikaan lähes päivittäin. Matkustajat nauttivat elävän tulen lämmöstä niin paljon, että heitä piti välillä hätistellä sen äärestä lennoilleen, Päivärinta kertoo.

Kun lentoasemaa remontoitiin ja laajennettiin, takka jäi non-schengen-porttialueelle. Nyt siitä voi nauttia lähinnä talvisesongin charter-kaudella joulukuusta helmikuuhun.  

Vanha kunnon halaus

Kuusamon perimmäisin omalaatuisuus ja ominaispiirre on kuitenkin "vanha kunnon halaus".

Tarinan mukaan Finnairin virkailija oli vastassa Helsingistä saapuvaa reittilentoa joskus 90-luvun alkupuolella. Ottaessaan vastaan saapuvia matkustajia hän huomasi joukossa hyvän ystävänsä. Ystävykset halasivat lämpimästi ja vaihtoivat pikaisesti kuulumiset.

Koneesta saapuneen ystävän jäljessä asteli ulkomaalainen mieshenkilö. Myös hän halasi virkailijaa ja esitti varovaisena oletuksenaan, että kyseessä oli ilmeisesti kuusamolainen tapa. Virkailija oli nopeasti tilanteen tasalla ja vahvisti oletuksen todeksi. 

Kului muutama vuosi. Samainen virkailija seisoi jälleen portaiden juurella vastaanottamassa matkustajia. Silloin koneen portaita laskeutui mies kädet levällään, valmiina halaukseen.

Virkailija ei vielä silloin tunnistanut miestä vanhaksi "tutukseen". Hän kuitenkin halasi sekä miehen että hänen seurueensa.

– Joko nyt uskotte, että matkustajat toivotetaan Kuusamossa tervetulleiksi halaamalla, mies kysyi kavereiltaan.

Viimeistään tuosta päivästä lähtien Kuusamossa on halattu oikein sovitusti niin matkustajia, työkavereita kuin lentävää henkilökuntaakin. Siis kaikkia, jotka halauksen haluavat tai tuntuvat sellaista tarvitsevan!

Siirry Kuusamon lentoaseman etusivulle