Skip navigation

Tampere-Pirkkalan lennonjohtajilla erityistöitä

Artikkeli julkaistu
26.05.2015 klo 06:00
Tampere-Pirkkala lukeutuu maamme kolmen suurimman lentoaseman joukkoon. Oman leimansa lennonjohtajan työhön siellä tuo lähellä olevan Satakunnan Lennoston toiminta.

Kun lennonjohtaja ja Chief ATC Jussi Inkeroinen nousee Tampere-Pirkkalan lentoaseman lennonjohtotorniin, odottaa häntä siellä varsin monipuolinen työ. Tampere-Pirkkalan lennonjohdossa yhdistyvät nimittäin useat sellaiset toiminnot, joita monilla muilla lentokentillä on vain osittain.

– Työhömme kuuluvat Helsingin kaupallinen lentoliikenne, Rovaniemen sotilasliikenne, Porin koulutustoiminta sekä ultrakevyt- ja laskuvarjotoiminta, kertoo Jussi Inkeroinen.

Tampere-Pirkkalan lennonjohdon vastuulla on monentyyppistä lentoliikennettä ja varsin erikokoisia ilma-aluksia. Lisäksi liikenteen määrä ja laatu vaihtelevat paljon riippuen viikonpäivästä ja vuorokaudenajasta.

– Lennonjohtajan on työssään tärkeää tietää mahdollisimman tarkkaan säätila ja lähiajan sääennusteet. Etenkin talvella, onko tulossa jäätävää keliä. Säätila vaikuttaa suuresti kiitotieolosuhteisiin, Inkeroinen jatkaa.

Yhteistyötä aluelennonjohdon kanssa

Jussi Inkeroinen on työskennellyt lennonjohdossa jo 15 vuoden ajan. Tuona aikana lennonjohto on muuttunut paljon. Nykyisin kaikki toimenpiteet ja yhteydenotot pyritään tekemään sähköisesti, kun aiemmin turvauduttiin paljon enemmän puhelimeen.

– Olemme jatkuvasti yhteydessä aluelennonjohtoon, mutta emme soittele sinne enää niin paljon kun ennen vaan asiat hoituvat aika lailla tietokoneiden avulla, Jussi Inkeroinen kertoo. – Tiedot koneiden reiteistä nopeuksista ja muista yksityiskohdista välttyvät sähköisesti. Aika paljon tarvitaankin nykyisin kymmensormijärjestelmää ja tietoteknistä asiantuntemusta.

Työilmapiiri kunnossa

Lennonjohtajien työ on vaativaa. Siksi onkin tärkeää, että työilmapiiri on hyvä. Lisäksi lennonjohto on tärkeä osa Finavian palveluketjua, jonka tehtävänä on saattaa matkustaja turvallisesti määränpäähänsä. Asiakkaan hyväksi tehdään yhteistyötä lennonjohtoyksiköiden sekä lentoaseman toimialojen välillä toinen toistaan tukien joka päivä.

– Työyhteisön tuki pitää olla kohdallaan ja täällä Tampere-Pirkkalassa se todellakin on, Jussi Inkeroinen kertoo.

Sinustako lennonjohtaja?

Ihmisiä & Ilmailua