Skip navigation

Tampere-Pirkkalan uudistukset valmistuvat: Sujuvaa lentomatkustusta kakkosterminaalista

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
23.03.2015 klo 09:30
Finavia on saanut päätökseen Tampere-Pirkkalan lentoaseman kansainvälistä liikennettä palvelevan kakkosterminaalin uudistustyöt. 

Matkustajat liikkuvat lentoasemalla jatkossa entistä sujuvammin ja viihtyisämmin. Liikenne terminaalissa käynnistyy huhtikuun puolivälissä, jolloin halpalentoyhtiöitä käyttävät matkustajat palaavat T2:een. Terminaalin uudistaminen on osa Finavian mittavaa investointiohjelmaa, jolla kehitetään keskeisiä maakuntalentoasemia.

- Meidän tavoitteenamme on, että matkalle lähteminen ja paluu sujuvat mutkattomasti ja viihtyisästi terminaali 2:sta, jossa palvelutaso perustuu uudistustöiden jälkeenkin halpalentotoiminnan vaatimuksiin, kertoo Tampere-Pirkkalan lentoasemapäällikkö Mari Nurminen Finaviasta.

Toimintojen parantaminen lähtee matkustajien tarpeista

Viihtyvyyttä ja palveluita on parannettu mm. sujuvoittamalla toimintoja, kohentamalla yleisilmettä, sekä parantamalla kahvila- ja myymäläpalveluita.

- Terminaalin 210 m2 laajennuksella on parannettu yleistä sujuvuutta monin tavoin, mm. uudistamalla sekä saapuvien matkustajien tiloja että Tullin tiloja. Saapuvien matkustajien matkatavaroita kuljettaa hihnojen sijaan matkalaukkukaruselli, iloitsee Nurminen.

Infopisteen sijainti on nyt lähtö/tuloaulassa ja Rajavartiolaitoksen tarkastuskopit on uudistettu ja sijoitettu paremmin matkustajien kulkureittien varrelle.

Yhteensä investointien arvo Tampere-Pirkkalan lentoasemalla on n. 3 milj. euroa. Finavian investointihankkeeseen ovat osallistuneet lisäksi Tampereen kaupunki ja seutukunta.

Samanaikaisesti T2:n kehittämistöiden kanssa Finavia on toteuttanut Tampere-Pirkkalassa ympäristöparannushankkeen, jossa on tehostettu jäänpoistossa käytettävän propyleeniglykolin talteenottoa ja rakennettu glykolipitoisen lumen varastointialue. Tähän Finavia on investoinut miljoona euroa.

Lentoliikenteen kehittäminen on yhteispeliä

T2:n palveluita ja toimintoja Tampere-Pirkkalassa on uudistettu, jotta lentomatkustuksen tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan kilpailukykyisellä ja kustannustehokkaalla tavalla myös tulevaisuudessa.

- Finavian tavoitteena on pitää lentoasemiensa palvelut kilpailukykyisessä kunnossa ja hinnoittelu houkuttelevana lentoyhtiöille. Erinomainenkaan lentoasema ei yksin synnytä lentoliikennettä, vaan lentoyhteyksien kehitys on riippuvainen aidosta kysynnästä eli siitä, riittääkö koneisiin matkustajia. Alueellisella yhteistyöllä on kysynnän luomisessa suuri merkitys, kertoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

- Tampere-Pirkkalan lentoasema on uudistuksen jälkeen palvelutasoltaan erinomaisessa iskussa. Voimme palvella lentoliikennettä kahdessa terminaalissa ja luoda näin monia mahdollisuuksia liikenteen kehittämiselle. Jotta lentoaseman kapasiteetti ei jäisi vajaakäytölle, on tärkeää, että alueen kunnat ja toimijat sitoutuvat lentoliikenteen kehittämisen aitoon kysyntään perustuen. On löydettävä keinoja parantaa ja tuoda esille alueen vetovoimatekijät, jotta alueelle saadaan lisää matkustajavirtaa myös ulkomailta matkustavista turisteista ja liike-elämän edustajista, Savolainen toteaa.

Tampere-Pirkkala on matkustajamäärässä mitattuna Suomen kolmanneksi vilkkain lentoasema. Vuonna 2014 Tampere-Pirkkalan lentoasemaa käytti yhteensä 412 609 lentomatkustajaa. Matkustajamäärät ovat muutamana viime vuonna vähentyneet n. 10% vuosittain.

Finavian investointiohjelma jatkuu vuonna 2015

Finavialla on käynnissä lentoasemaverkostossaan mittava investointiohjelma vuosille 2013–2015. Suurimmat hankkeet käynnistyivät vuonna 2014 Ivalon, Turun ja Tampereen lentoasemilla.

Vuonna 2015 verkostolentoasemilla tehdään investointeja noin 25 miljoonalla eurolla ja niiden arvioitu työllisyysvaikutus on 350 henkilötyövuotta. Koko investointiohjelma tuo maakuntien keskeisten lentoasemien ympäristöön työtä lähes 1 700 henkilötyövuoden verran.

Maailman talousfoorumi (WEF) on arvioinut, että Suomen lentoasemaverkosto on maailman 5. paras.

Finavia tukee lentoliikennettä edullisilla lentoasemamaksuilla sekä antamalla alennuksia uusille reiteille.

 

Matkustus