Skip navigation

Tiesitkö tämän kiitotievaloista? Katso video!

Artikkeli julkaistu
17.02.2015 klo 07:00
Kiitotien valot yöllä.
Helsinki-Vantaan kiitotie hehkuu pimeässä kuin valomeri. Erilaisia valoja on ulkona yli 14 000 kappaletta.

Kansainväliset lentokentät ovat sähkönkäytöltään kuin pieniä kaupunkeja. Erityisen tärkeää lentoliikenteelle ovat kiitoteiden ja muun asematason valot ja valaistuslaitteet.

Helsinki-Vantaalla erilaisia valoja ulkona on mittava määrä, yli 14 000.

Valaisinten tarkoituksena on ohjata lentokoneita ja autoja niiden liikkuessa lentokentän alueella varsinkin pimeään aikaan tai huonon sään vallitessa.

Kaikki lentoaseman valot huolletaan Helsinki-Vantaalla itse. Lisäksi lampuille tehdään säännöllisiä tarkastuksia.

Monenlaisia valaisimia

Rullausteiden keskilinjavalot opastavat lentokoneita kiitotieltä seisontapaikalle ja takaisin. Valoja on suorilla osuuksilla sekä kaarteissa tasaisin välein, ja ne on rakennettu niin, että niiden yli voi ajaa ilman ongelmia.

Tarkkuuslähestymiskiitotiellä on keskilinjavalaisimet, joiden tarkoituksena on ohjata ilma-alusta laskeutumisen ja nousukiidon aikana. Valaisimet on rakennettu samalla tavoin kuin rullaustien keskilinjavalaisimet.

Lentoasemalla on myös muun muassa rullausteiden reunavalaisimia, jotka näyttävät sinistä valoa joka suuntaan. Reunavalaisimet ovat noin 35 senttimetriä korkeita, ja itse valaisin sijaitsee pienen varren päässä.

Varavoimala varmistaa toimivuuden

Lampuissa käytetään lähes poikkeuksetta halogeenivalaisimia. Suurinta osaa valaisimista voidaan tarpeen tullen himmentää. Näin saadaan sähkönkulutusta vähennettyä merkittävästi.

Sähkönsyötön varajärjestelmät ovat lentokentille elintärkeitä, sillä suuresta sähkökatkosta seuraisi nopeasti kaaos. Lentokentillä on omat varavoimalansa. Niiden avulla voidaan varmistaa, että lentokoneet pystyvät laskeutumaan turvallisesti ja matkustajat saadaan ohjattua hallitusti terminaalista ulos tarvittaessa vaikeissakin olosuhteissa.

Ihmisiä & Ilmailua