Hyppää pääsisältöön

Viisi kierrätystärppiä Helsinki-Vantaalta

Julkaistu
16.11.2015 klo 07:00
Selkänojista tehdään tilanjakaja, vanhojen työvaatteiden kankaista uusia asuja, kirjat kiertävät matkustajalta toiselle. Uusiokäyttö on monessa mukana Helsinki-Vantaan lentoasemalla.     

Kierrätys ja uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen ovat suomalaisten perinteisiä vahvuuksia. Helsinki-Vantaan lentoasemalle ne tarjoavat tavan sekä säästää että erottautua.

Jokaista uusiokäyttömahdollisuutta täytyy kuitenkin tarkkaan punnita.

– Lentoasemalla kaikkien ratkaisujen täytyy kestää kulutusta, olla helposti huollettavia ja taatusti turvallisia, sanoo Finavian asiakaskokemuspäällikkö Johanna Metsälä.

Kierrätyskomposiittia ja ylijäämäselkänojia

Finavia kiinnittää yhä enemmän huomiota kierrätettävyyteen ja uusiokäyttömahdollisuuksiin kalusteista lähtien.

– Esimerkiksi osa Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtö- ja porttiselvitystiskeistä on tehty luonnon materiaaleista ja osittain teollisuuden ylijäämämateriaaleista valmistetusta puristekomposiitista. Tarvittaessa sitä pystyy hiomaan kuin puuta, Metsälä mainitsee.       

Viime kesänä uudistetussa porttiodotusalue 21:ssä yhdistettiin ennakkoluulottomasti uutta ja vanhaa. 

Vanhojen rivipenkkien metallirunkojen päälle rakennettiin uudet lankkumaiset penkit. Käytävän ja porttiodotusalueen väliin pystytettiin ilmava tilanjakaja, joka koostuu tuolien vanerisista ylijäämäselkänojista.

Kirjat kiertoon ja matkaan

Unohditko matkalukemisen tai luitko kirjastasi jo viimeisen sivun?

Kainuu-lougessa toimivasta kirjanvaihtopiste Book Swapista voit ottaa maksutta mukaasi lukemista. Samalla sinulla on mahdollisuus lähettää jo lukemasi kirja maailmalle jonkun muun matkustajan mukana.

– Jos kirjanvaihtopisteen hyllyt alkavat uhkaavasti tyhjentyä, saamme niihin nopeasti täydennystä yhteistyökumppaniltamme Kierrätyskeskukselta. Heillä on runsaasti esimerkiksi englanninkielisiä pokkareita, Metsälä mainitsee. 

Myös lentoasemalla työskentelevät voivat tuoda kirjojaan Book Swapiin.

Uusissa asuissa palanen vanhaakin

Finavian palveluneuvojat ovat tänä vuonna pukeutuneet uusiin työasuihin. Ne ovat entistä helppohoitoisempi, toimivampia, tyylikkäämpiä – ja ekologisempia.   

– Uusissa vaatteissa käytetään osittain vanhojen työasujemme vaaleansinistä kangasta. Esimerkiksi naisten hameissa ja tunikoissa lähes yksi kolmasosa on vanhaa kangasta, mainitsee Finavian työhyvinvointipäällikkö Heidi Nousiainen.

Rantakallio porttiodotusalueelle

Kierrätysmateriaaleiden käyttö Helsinki-Vantaan lentoasemalla lisääntyy koko ajan.

Parhaillaan pohditaan kierrätysmateriaalien hyödyntämistä ensi kesänä valmistuvalla bussiodotusalueella. 

Lähiaikoina yhdelle porttiodotusalueelle tuodaan tavallista jykevämpi kierrätetty istumapaikka: palanen suomalaista rantakalliota.

Pullot keräysastiaan – ei roskakoriin

Matkustajat voivat myös osallistua kierrätykseen. Ennen turvatarkastukseen menoa kannattaa tyhjät tai vajaat juomapullot jättää roskakorin sijaan pakkauspöydän keräysastiaan.

Sieltä ne päätyvät suomalaisen keräysjärjestelmän kautta kierrätykseen. Panttirahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Plan Suomi ry:lle

 

Lue lisää vuosikertomuksestamme: Näin jätteitä käsitellään lentoasemalla

Kehitys