Hyppää pääsisältöön

Älypuhelin muutti liikematkustamisen

Julkaistu
01.02.2016 klo 07:00
Liikematkustamisen suuret trendit nousevat vapaa-ajan matkustamisen puolelta. Yhä useammin liikematkustajatkin etsivät järkeviä, helppoja ja säästeliäitä ratkaisuja.

Majoitus soffasurffaajana tai Airbnb-palvelusta, taksit Überistä ja jaetut automatkat somesta. Tämä haastaa perinteistä liikematkustusta, hotelleja, takseja ja autonvuokrausta.

”Muutos tulee uuden sukupolven myötä ja tapahtuu halusimme sitä tai emme. Kännykkäsukupolven edustajat alkavat olla keski-iässä ja vaikuttajina työpaikoilla. He eivät edes tunne aikaa ennen tietotekniikkaa ja sosiaalista mediaa. He eivät ymmärrä, miksi heidän täytyisi toimia työelämässä eri tavalla kuin vapaa-ajalla vaan käyttävät samoja työkaluja ja kanavia kaikkialla”, kertoo Travellinkin maajohtaja Anne-Marjut Väänänen.

Vapaa-ajan ja bisneksen raja hälvenee

Liikematkat ja lomamatkat ovat tähän mennessä olleet erillään ja eri toimijoiden bisnestä, mutta nyt raja hälvenee. Suurin osa matkailutrendeistä syntyy vapaa-ajan puolella ja niitä jalostetaan liikematkapuolelle.

Jakamistalous mullistaa sekä vapaa-ajanmatkailun että liikematkailun toimintatapoja. Tulevaisuuden trendi on, että yritykset tekevät yhteistyötä yhä useamman toimijan kanssa, jotta tarpeisiin sopivat majoitus, lennot ja kuljetukset saadaan yhdistettyä. Uusia ratkaisuja tarvitaan myös kustannusseurantaan.

Pelillisyyttä ja bonusta budjetin alittamisesta

Muutos haastaa myös työnantajat, joilta kaivataan uusia malleja ja työkaluja työelämään. Yrityksissä kehitetään mm. kannustinmalleja, joissa liikematkustajille annetaan bonusta matkustusbudjetin alittamisesta.

Uuden ajan liikematkustaja käyttää rahaa säästeliäästi kuin omaansa ja valitsee itselleen sopivat matkustustavat annettujen raamien sisällä. Sisäinen open booking –työkalu, pelillistäminen, auttaa ottamaan itse vastuun varauksista ja rahan käytöstä.

”Yritykset tarvitsevat nyt apua löytääkseen parhaat mahdolliset tavat toimia muutoksessa. Näin pystytään tukemaan sekä vanhempaa ikääntyvää sukupolvea että nuoria uuden sukupolven edustajia, jotka tarvitsevat motivoituakseen enemmän valinnanvapautta”, sanoo Väänänen.

Lähde: Travellinkin tiedote 22.1.2016

Joko sinulla on Helsinki-Vantaan mobiiliapplikaatio?

Lataa se iOS:n, Androidin tai Windows-puhelimien verkkokaupasta. Sovellus on saatavana suomeksi, englanniksi ja kiinaksi.

Kehitys Matkustus