Hyppää pääsisältöön

Ei mämmiä matkustamoon! Kolme yllättävää asiaa, joita takavarikoidaan lentokentän turvatarkastuksessa

Julkaistu
30.03.2016 klo 06:00
Finavian turvapalvelujen palveluesimies paljastaa, millaisia yllätyksiä matkustajien laukuista löytyy.

Helsinki-Vantaan turvatarkastuspisteiden läpi pyyhältää päivittäin noin 20 000 matkustajaa.

Vaikka yksityiskohtaiset pakkausohjeet löytyvät Finavian sivuilta, jää monelta matkustajalta kiireessä tarkastamatta, ovatko käsimatkatavarat sääntöjen mukaisia.

Päivittäin lentomatkaajien laukuista löydetään monia kiellettyjä esineitä tai aineita: tupakansytyttimiä, saksia ja liian suuria nestepakkauksia.

Välillä poistetut tavarat ovat kuitenkin hitusen yllättävämpiä:

1. Hääkakku

”Eräs matkustaja oli hankkinut juhliinsa hienon täytekakun ja halusi kuljettaa sen käsimatkatavaroissa hääpaikalle. Valitettavasti useat ruokatavarat kuuluvat ohjeistuksen mukaan nesteisiin, joten täytekakkua ei matkustamoon voi tuoda, niin hassulta kuin se kuulostaakin”, Finavian turvapalvelun palveluesimies Joni Pekkanen kertoo.

Onneksi aikaa oli sen verran, että kakku saatiin järjestettyä toisella kuljetuksella perille.

2. Pyssyjen osat

”Aseet, aseen osat ja patruunat tulee kuljettaa ruumassa lataamattomina ja asianmukaisesti pakattuna lentoyhtiön hyväksynnällä. Myös oikealta näyttävät leikkiaseet kuten kuulapyssyt ja ilma-aseet ovat kiellettyjä käsimatkatavaroissa”, Pekkanen sanoo.

”Oikeita aseita meillä ei käsimatkatavaroissa ole tullut vastaan, mutta aseen osien, patruunoiden ja leikkipyssyjen kuljettamiseen olemme satunnaisesti joutuneet puuttumaan. Selvittelyn jälkeen kaikissa tapauksissa kyse on ollut väärinkäsityksestä.”

Huomattavasti yleisempää on, että laukusta löytyy terävä esine, kuten Suomen-lomalta hankittu tuliaispuukko tai linkkuveitsi, jotka nekin ovat ruumaan kuuluvia matkatavaroita.

3. Mämmi ja mäti

”Monen matkustajan on vaikea hahmottaa, mitkä kaikki tuotteet luokitellaan nesteiksi. Pääsiäisenä monella on mukana mämmiä, joulun alla poistetaan usein kalasäilykkeitä, kuten mätiä tai kaviaaria”, Pekkanen kertoo.

Nesteitä saa ottaa käsimatkatavaroihin korkeintaan 100 millilitran pakkauksissa.

Useat ruokasäilykkeet ja pakkaukset luokitellaan nesteeksi: hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä.

Lue lisää turvatarkastuksesta.

 

Matkustus