Hyppää pääsisältöön

EIP:n myönsi Finavialle 230 miljoonan euron lainan lentoaseman laajennukseen

Julkaistu
04.02.2016 klo 12:03
Investoinnin ansiosta Helsinki-Vantaa pystyy varautumaan lentoliikenteen kasvuun ja palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa vuonna 2020. Tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan porttina Aasian suuntautuvassa lentoliikenteessä sekä säilyttää asema kansainvälisessä lentokenttien välisessä kilpailussa.

– Pysyäksemme mukana kansainvälisessä kilpailussa Helsinki-Vantaan toimintoja ja palveluita on kehitettävä entistäkin paremmiksi. Kansainvälisesti kilpailukykyinen lentoasema on koko Suomen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Olen iloinen, että Euroopan Investointipankki uskoo vahvasti Helsinki-Vantaan tulevaisuuteen ja haluaa olla kumppanimme Finavian laajan investointiohjelman toteutuksessa, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Investoinneilla lentoaseman kapasiteettia voidaan nostaa pitkälle tulevaisuuteen. Tämä on erittäin tärkeää Helsinki-Vantaalle, joka yksi Euroopan pääkentistä Aasian suuntauvan lentoliikenteen osalta. Lentoaseman kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan kasvavan keskimäärin yli 4 prosentin vuosivauhtia.

– Euroopan investointipankki on nostanut strategisten infrastruktuurien tukemisen yhdeksi rahoituksen painopistealueeksi. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan portti maailmalle ja tärkeä osa yleiseurooppalaista TEN-liikenneverkkoa. Olemme siksi todella tyytyväisiä voidessamme tukea Finaviaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämisessä, sillä lisääntyvä kapasiteetti hyödyttää sekä matkustajia että lentoyhtiöitä ja auttaa lentoliikenteen solmukohtaa pysymään mukana kilpailussa, EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori totesi.

Laajennuksen ansiosta Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tulevaisuudessa nykyistä enemmän tilaa, paremmat palvelut ja uusia innovatiivisia digitaalisia ratkaisuja.

Terminaalia laajennetaan kahdella lisäsiivellä, matkatavaran käsittelykapasiteettia nostetaan 50 prosentilla lisäksi parannetaan maaliikenne- ja kenttäalueen infrastruktuuria sekä lisätään asematason kapasiteettia ja laajarunkokoneiden siltapaikkoja.

EIP edistää voimakkaasti työllistymistä. Helsinki-Vantaan lentoaseman kasvun myötä odotetaan syntyvän 5 000 uutta työpaikkaa.

Tämä hanke on jatkoa EIP:n ja Finavian menestyksekkäälle yhteistyölle. Uuden lainan myötä EIP on myöntänyt Finavialle yhteensä neljä lainaa. Tähän sisältyy muun muassa Finavian osuus Kehärata-hankkeesta, joka avaa yhteyden Helsingin keskustasta lentoasemalle. EIP:n rahoitustuella Finavia voi hankkia rahoitusta kustannustehokkaammin ja pidemmillä laina-ajoilla.

Lue lisää Helsinki-Vantaan kehittymisestä

Lähde: EIB:n lehdistötiedote 4.2.2016

Kehitys Raportointi