Skip navigation

Ensimmäistä kertaa Kiinaan – vinkit matkailijalle

Artikkeli julkaistu
28.01.2016 klo 07:00
Ensikertalaiselle suosittelen Pekingiä, joka on mieleenpainuva elämys. Kiinan rikas historia ja kulttuuri ovat läsnä kaikkialla. Yli 20 miljoonainen Peking on ollut Kiinan pääkaupunki 1200-luvulta lähtien.

Sanoisin, että opastetulla matkalla kokemuksesta saa eniten irti. Tällöin ei tarvitse miettiä käytännön asioita kuten siirtymisiä paikasta toiseen. Etäisyydet ja mittakaava yllättävät ensikertalaisen joka tapauksessa.

Kävele pitkin Kiinan muuria

Kiinan muuri on ihmiskunnan historian suurin rakennelma ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Nykyisen muotonsa muuri sai Ming-dynastian aikaan 1300–1600-luvuilla. Sen pituus on yli 6 200 kilometriä.

Muurin päällä voi kulkea, tyypillisiä etappeja ovat pätkät vartiotornilta toiselle. Bussimatka Pekingistä Kiinan muurille kestää noin tunnin.

Legendan mukaan muuri näkyisi avaruuteen saakka, mutta se ei kyllä taida olla totta! Sen sijaan lentokoneesta se kyllä näkyy komeasti.

Muita must-kohteita ovat Kielletty kaupunki, joka on maailman suurin palatsialue, ja kaupungin sydän Taivaallisen rauhan aukio.

Paras aika matkustaa Pekingiin on kevät tai syksy. Talvella ilmansaasteet kiusaavat ainakin herkimpiä, ja kesäaikaan voi olla tukalan kuumaa. Hinnatkin voivat olla kesäsesongin ulkopuolella hieman alhaisemmat.

Herkuttele Pekingin ankalla

Peking ei ole kallis kaupunki, mutta miljoonakaupungissa riittää toki valikoimaa. Siellä voi syödä ja shoppailla yhtä ylellisesti kuin missä tahansa suurkaupungissa, tai elää säästeliäästi kansankuppiloissa ja toreilla.

Ruoka on turvallista, mutta kypsennettyä kannattaa tietysti valita. Katukeittiöistä löytyy seikkailunhaluisille kaikkea mahdollista heinäsirkoista skorpioneihin.

Yhteistä kieltä tarjoilijoiden kanssa ei usein löydy, mutta monessa paikassa on kuvalliset ruokalistat. Täysin sallittua on myös kierrellä ravintolasalissa ja katsoa mitä muut syövät, ja valita sitten niistä.

Pekingissä pitää tietysti herkutella Pekingin ankalla, jonka syöminen on suoranainen seremonia. Kokki tuo kokonaisen ankan näytille pöytään ja näyttää, miten sitä kääritään oikeaoppisesti ohuisiin leipäsiin.

Monesti ankkaa syödään ison pyöreän pöydän ympärillä, jonka keskellä on pyörivä lasilevy. Näin kymmenet lisukkeet soijakastikkeesta sipulinversoihin kiertävät kätevästi koko seurueen ulottuvilla.

Valmistaudu matkaan

Ennen matkaa kannattaa ehdottomasti lukea hyvä opaskirja Kiinasta ja tutustua karttoihin. Muuten kaikkea matkan aikana nähtyä ja koettua ei mitenkään pysty sulattelemaan. Kiinassa kaikki on niin isoa ja ihmeellistä.

Kiinalaisten kielitaito on vaatimaton, mutta nuoret tulevat joskus tekemään tuttavuutta. Yksilapsisten perheiden maassa lapset ovat kaikki kaikessa, ja huomion osoittaminen perheen ainokaiselle palkitaan usein leveällä hymyllä. Joskus halutaan ottaa yhteiskuviakin.

Samasta syystä kannattaa pyytää hotellista kortti, jossa hotellin tiedot ovat kiinaksi. Taksinkuljettajaakin varten voi pyytää henkilökuntaa kirjoittamaan määränpään kiinaksi. Taksilla liikkuminen on edullista ja kätevintä.

Mieleenpainuvaa matkaa!

Hae lentoyhteyksiä ja aikatauluja Kiinaan 

Matkustus