Ohita navigaatio

Haluatko saunaan lentoasemalla?

Artikkeli julkaistu
11.03.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkustus
Saunominen onnistuu myös lentoasemalla: Helsinki-Vantaalla, Kuusamossa ja Kittilässä. 

Helsinki-Vantaan vuonna 2014 uudistettu sauna sijaitsee porttien 36 ja 37 välissä, Finnair Loungen ja uuden Finnair Premium Loungen yhteydessä.

– Sauna on erottamaton osa suomalaista kulttuuria ja siksi luonnikas elementti myös lentoasemalla. Se virkistää pitkän päivän jälkeen ennen lentoa tai lentojen välissä ja rauhoittaa ennen yölennolle lähtöä, Finnairin maapalvelutuotteesta vastaava Timo Rissanen toteaa. 

Löylyttelemään mahtuu kerrallaan 3–4 henkeä, ja lauteille noustaan pyyhkeen kanssa – sekasaunassa kun ollaan. Peseytymistilat ovat erilliset, ja niistä löytyy vaihtoehtona myös omalla suihkulla ja wc:llä varustettuja pukukoppeja.

Elämyksen viimeistelevät loungen tasokkaat ruoka- ja juomatarjoilut sekä pohjoismaisittain sisustetut oleskelutilat. 

Unisex-sauna on herättänyt lentomatkustajissa kiinnostusta, ihastusta – ja myös ihmetystä.

 – Suomalaisille sauna on tietysti tuttu juttu. Aasialaiset suhtautuvat saunaan ja unisex-konseptiin pienellä varauksella, mutta esimerkiksi amerikkalaiset ja britit ovat ottaneet sen jo omakseen.

”Ihmiset ovat olleet ihastuneita ja hämmentyneitä: sauna lentoasemalla!”

Mitä maksaa? Finnair Lounge ja sen yhteydessä oleva sauna ovat ilmaisia businessluokan asiakkaille, Finnair Plus Silver-, Gold- ja Platinum -jäsenille sekä oneworld Emerald- ja Sapphire -jäsenille, kun lähtölento on Finnairin markkinoima. 

Muut matkustajat voivat lunastaa sisäänpääsyn 48 euron hintaan tai Finnair Plus -pisteillä. 

Mistä varataan? Loungen vastaanotosta. Sisäänpääsyyn oikeuttavan palkintosetelin voi tilata myös etukäteen Finnairin sivuilta.

Kuusamossa saunan vilvoitteluparvekkeelta katsotaan kiitotielle ja Kolvankajärvelle

Kuusamon lentoaseman sauna löytyy Mosquitosta, terminaalin kupeessa sijaitsevasta rakennuksesta. Mosquito palvelee erityisesti matkailupalveluyrityksiä, joiden asiakkaat lähtevät safarille suoraan lentoasemalta. Tilaa vuokrataan kuitenkin myös yrityksille ja yksityisille.

– Hallimainen ja melko askeettinen alakerta on suunniteltu ensisijaisesti vaatteiden vaihtoa varten, mutta on aulatilassa järjestetty yritys kokkareita ja perhejuhliakin. Ja yläkerrassa saunotaan, lentoaseman operatiivinen päällikkö Sari Päivärinta kertoo.

 

”Suomalaisen perussaunan” U:n muotoisille lauteille mahtuu mukavasti 8–10 henkeä. Vilvoitteluparvekkeelta aukeava näkymä kiitotielle ja piskuiselle Kolvankajärvelle on sen sijaan kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Saunan eksoottisimmaksi vieraaksi Päivärinta nimeää Joulupukin.

– Yksi pukin tarkoin varjelluista salaisuuksista on, että hänen piilopirttinsä sijaitsee Kuusamossa ja itse asiassa aika lähellä lentoasemaa. Pukki onkin toipuillut lukuisia kertoja joulukiireistään saunamme leppeissä löylyissä. 

Mitä maksaa? Perusmaksu 50 e (2 h) + 10 e/hlö. Lisätunnit 15 e/h. 

Mistä varataan? Finavian verkkosivujen kautta, p. 020 708 8810 tai [email protected].

Kittilässä ihaillaan Aakenustunturia

Kittilän uusi lentoasemasauna on palvellut löylyttelyn ystäviä vuodesta 2008 lähtien. Asemarakennuksen kolmannessa kerroksessa sijaitseviin tiloihin pääsee sekä ennen turvatarkastusta että sen jälkeen.

Löyly- ja pukuhuoneeseen mahtuu kymmenisen henkeä. Kolmen suihkun pesutilat ovat valoisat ja oleskelutila kodikas. Eikä näkymässäkään ole valittamista: se aukeaa paitsi porttialueelle, myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistoalueella sijaitsevalle Aakenustunturille.

 Kittilän lentoaseman löylyhuone on lämpökäsiteltyä haapaa. Valoisan suihkuhuoneen seinät ovat osittain lasitiiltä.

– Saunaa käytetään enimmäkseen VIP-pakettien sekä matkailuyritysten moottorikelkka- ja valjakkosafarien osana, mutta se on myös yritysten ja yksityisten vuokrattavissa, lentoaseman päällikkö Kari Tohmo toteaa.

Mitä maksaa? 100 e/h + 20 e/hlö, minimivuokrausaika 1 h. Hinta sisältää pyyhkeet ja kylpytakit. Tarjoilut voi halutessaan tilata lentoaseman ravintolasta.

Mistä varataan? Lentoaseman neuvonnasta viimeistään 4 tuntia etukäteen joko Finavian verkkosivujen kautta, p. 020 708 8919 tai [email protected].

Saunapäivästä 12.3.2016 saat lisätietoja tapahtuman kotisivuilta.