Hyppää pääsisältöön

Helsingin kaupunki: Kumppanihaku Malmin lentokentän väliaikaiskäytölle alkanut

Julkaistu
14.09.2016 klo 06:47
Helsingin kaupunki kerää ehdotuksia toiminnasta, jota Malmin lentokentällä voisi järjestää ennen asuntorakentamisen aloittamista arviolta vuonna 2020. Ehdotuksia kenttäalueen käytöstä kerätään syyskuun loppuun asti. Alustavat päätökset väliaikaiskäytöstä pyritään tekemään marraskuun lopulla.

Malmin lentokentän alue rakennuksineen siirtyy Helsingin kaupungin hallintaan vuoden 2016 lopussa, kun Finavia lopettaa lentoaseman pitämisen ja lennonvarmistustoiminnan. Koska lentotoiminta ei tämän jälkeen todennäköisesti jatku nykyisessä laajuudessaan, aluetta on mahdollista käyttää myös muihin tarkoituksiin.

Ehdotetun toiminnan tulee jatkossakin pitää Malmin kenttä vilkkaana ja monipuolisena. Lisäksi Malmin kentän toimintojen tulee olla keskenään yhteensopivia.

Kaikkiaan käytettävissä on 130 hehtaaria

Käytettävissä oleva alue on Malmin lentokentän käytössä nykyisin oleva alue. Alueen pinta-ala on yhteensä noin 130 hehtaaria.

Maa-alue voidaan vuokrata joko kokonaisuutena tai osissa, ja myös lyhytaikainen käyttö eri tarkoituksiin on mahdollista. Myös nykyisiä maanvuokrasopimuksia voidaan jatkaa.

Kentällä ja sen ympäristössä on yli 30 erilaista rakennusta, joista suurin osa on tällä hetkellä vuokrattuna. Osa tiloista siirtyy vuodenvaihteessa Helsingin kaupungin hallintaan. Kaupungin tavoite on, että nykyiset vuokralaiset voivat halutessaan jatkaa toimintaansa alueella rakentamisen vaiheittaiseen alkamiseen saakka.

Vuonna 2017 Finavian ja Patrian lähdön myötä Malmin kentältä kuitenkin vapautuu joitain tiloja ainakin osittain.

Haussa toteuttamiskelpoisia ehdotuksia

Mahdollisten vuokralaisten valintakriteereinä ovat muun muassa toiminnan toteuttamiskelpoisuus, yhteensopivuus kentän muun toiminnan kanssa ja hakijan vuokranmaksukyky. Toiminta ei saa olla ristiriidassa lentoasemarakennuksen ja lentokonehallin suojelutavoitteiden kanssa. Myös maaperän heikko kantavuus ennen esirakentamista asettaa omat rajoitteensa.

Kaupungin suunnitelmana on, että Malmin kentän alueelle rakennetaan 2020–2040 noin 13 500 asuntoa 25 000 asukkaalle. Tämänhetkisen arvion mukaan esirakentaminen lentokentällä voisi alkaa 2019 ja talonrakentaminen 2020.

Hakumenettelyyn liittyvä ohje ja muu aineisto löytyy Helsingin kaupungin kotisivuilta.Sivustolla myös julkaistaan hakumenettelystä esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia, kun niitä kaupungille tulee.

Taustaa

  • Koillis-Helsingissä sijaitseva Malmin kaupunginosa on tunnettu lentokentästään, jonka alueelle suunnitellaan tulevaisuudessa asuinrakentamista.
  • Finavia päättää Malmin lentoasemalla lennonvarmistus- ja muun toimintansa vuoden 2016 lopussa. Finavian ja Helsingin kaupungin vuonna 2014 tekemän sopimuksen mukaisesti alue rakennuksineen siirtyy kaupungin haltuun.
  • Helsinki-Malmin lentoasema on toiminut koulutus-, ammatti- ja harrastelentäjien keskuksena. Ensimmäinen vuorokone laskeutui valtion toteuttamalle kiitoradalle joulukuussa 1936.
  • Malmin lentoaseman terminaalin rakentaminen aloitettiin 1937 ja se valmistui toukokuussa 1938. Lentoasemarakennus ja lentokonehalli eli hangaari tullaan suojelemaan.

Lähde: Helsingin kaupungin tiedote 12.9.2016

 

Ihmisiä & Ilmailua