Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaan laajennus on perusta vahvalle kasvulle

Julkaistu
30.04.2016 klo 05:59
Helsinki-Vantaan laajennuksen peruskivi muurattiin 25.4.2016. Lentoasema valmistautuu vahvaan kasvuun lentoliikenteen hubina.

- Tämä on historiallinen päivä. Lentoliikenteellä ja Helsinki-Vantaan menestyksellä on suuri merkitys Suomen kansainvälisyydelle, yrityksille ja kansalaisiille. Näin suuri investointi luo uskoa tulevaan.

Näin totesi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennuksen peruskiven muurausta juhlistavassa tilaisuudessa. Historiallista hetkeä kerääntyi viettämään työmaalle pystytettyyn juhlatelttaan reilut 60 juhlavierasta.

Laajennus on yksi Suomen suurimmista rakennushankkeista: kokonaisuudessaan kehitysohjelmaan investoidaan noin 900 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus on 14 000 henkilötyövuotta.

Helsinki-Vantaa huippuluokan hubina

Kaikkiaan lentoasema tulee laajenemaan noin 75 000 neliömetrillä eli suurin piirtein Linnanmäen huvipuiston verran. Laajarunkokoneiden siltapaikat tuplaantuvat 16 paikkaan, ja matkatavaroiden käsittelyn kapasiteetti nousee 50 prosenttia.

- Lisäkapasiteetti tukee lentoliikenteen ja matkailualan kasvua. Investoinnista hyötyvät kaikki suomalaiset, kun Helsinki-Vantaa menestyy maailman lentoliikenteen solmukohtana, totesi Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Perusta menestykselle luodaan nyt

Berner ja Savolainen saivat kunnian muurata ensimmäisinä laajennuksen peruskiven. Peruskiveen valettiin lieriössä laajennuksen peruskirja, rakennuspiirustukset sisältävä muistitikku, päivän Helsingin Sanomat ja päivän twiitti sekä Suomen Rahapajan lahjoittamat tuoreet metallirahat.

Laajennus otetaan käyttöön vaiheittain vuosina 2016–2020, ja sen valmistuessa Helsinki-Vantaa on valmis palvelemaan 20 miljoonaa matkustajaa.

- Kansainvälinen kilpailu matkustajista on kovaa. Me haluamme voittaa sen maantieteellisen asemamme, pitkälle viedyn tehokkuuden ja asiakaskokemuksen jatkuvan kehittämisen avulla, Savolainen totesi.

Kehitys