Hyppää pääsisältöön

Helsinki-Vantaan lentokoneet: Sud Aviationin Caravelle

Julkaistu
23.12.2016 klo 07:00
Vuosien 1958 ja 1972 välillä Caravellea valmistettiin urakalla, sillä se oli ensimmäinen lyhyen ja keskipitkän matkan matkustajakone. Tällä mekaanisella linnulla on yhteys myös Alfred Hitchcockiin.

Lue viisi faktaa legendaarisesta Caravellesta.

  1. Ranskalaisen valtionomisteisen Sud Aviationin suunnittelema suihkukone lensi vuodesta 1957 vuoteen 1970. Caravelle muistetaan ensimmäisenä kapearunkoisena eurooppalaisena koneena, joka hyödynsi aerodynaamisesti erinomaisesti suunniteltuja siipiä.
  2. Finnair astui ensimmäisenä pienenä lentoyhtiönä suihkukoneiden aikakaudelle, kun se laittoi tilaukseen kolme Caravellea vuonna 1958. Caravelle IA -koneella oli mittaa 32 metriä ja sen kaksi Rolls-Royce Avon -suihkumoottoria mahdollistivat 800 kilometrin tuntinopeuden. Silti melutaso matkustamossa pysyi ennätyksellisen matalana. 
  3. Vuonna 1960 Caravellet laitettiin töihin Helsinki-Kööpenhamina-Köln-Franfurt- ja Helsinki-Tukholma -reiteille. Suihkukoneyhteys avattiin nopeasti myös Hampuriin, Lontooseen, Pariisiin, Zurichiin ja Malmöhön. 
  4. Caravellen suosion innoittamana ranskalaiset alkoivat suunnitella yliäänikoneeksi kaavailtua Super-Caravellea vuonna 1960. Pienempään ja lyhyempiä matkoja kattavaan Super-Caravelleen suunniteltiin kapea 1,4 metrin runko ja sen matkustajamäärä kasvoi 105 henkilöön.
  5. Alfred Hitchcock kävi vuonna 1968 tutustumassa Helsinkiin yhtenä The Short Night -elokuvan kuvauspaikoista. Elokuvaa ei kuitenkaan koskaan tehty, mutta kuva Alfred Hitchcockista poseeraamassa Finnairin Super-Caravellen on jäänyt suomalaisten lentokoneharrastajien mieliin.

Kuva: Ilmailumuseo

Lue myös huippusuositusta Airbus A 320 –koneesta

Ihmisiä & Ilmailua