Skip navigation

Jonottamatta paras – Miten Helsinki-Vantaa varautuu ruuhkiin?

Artikkeli julkaistu
09.12.2016 klo 07:00
Monet mieltävät lentokentät kilometrin mittaisten jonojen paikaksi. Helsinki-Vantaalla ei kuitenkaan juuri jonoteta. Finavian Head of Terminal Control Jari Härkönen kertoo, kuinka kentällä ollaan varauduttu ruuhkiin.

Helsinki-Vantaan kenttä on suunniteltu ihmisvirtoja varten, ja jonoja syntyy harvakseltaan matkalaukun jättöpaikalle, turvatarkastukseen, passintarkastukseen ja lähtöporteille.

”Tietyt pisteet keräävät jonoa erityisesti aamuisin kello 6–7 ja iltapäivisin 14.30–16, mutta jonojen pituudet vaihtelevat matkustajamääristä riippuen, ” Härkönen sanoo.

Joskus myös kaupoissa ja ravintoloissa on pientä ruuhkaa, kun monet kerääntyvät syömään ja ostoksille samaan aikaan. Myös Schengen-alue (portit 11–31) on toisinaan ruuhkainen.

Helsinki-Vantaalla jonotetaan useimmiten käärmejonoissa. Monilla kentillä käytössä olevaa kiemurtelevaa jonoa kutsutaan käärmejonoksi muotonsa vuoksi, ja se onkin kätevin tapa saada mahdutettua suuri määrä ihmisiä pienelle alueelle. Jono on myös tasapuolinen kaikille, sillä jonottavia palvellaan järjestyksessä riippumatta auki olevien pisteiden määrästä. Liikettä jonossa pidetään yllä selkeillä ohjeilla ja avaamalla tarpeeksi palvelupisteitä.

Systemaattisella jonotussysteemillä pyritään pitämään jonotusaika mahdollisimman lyhyenä, jotta matkustajille jäisi aikaa rentoutua kentän ravintoloissa ja tehdä tuliaisostoksia myymälöissä.

Lue myös Helsinki-Vantaan turvatarkastuksesta ja sen jonotusajoista

Matkustus