Hyppää pääsisältöön

Lentoasemalla halutaan vähentää lapsiperheiden stressiä

Julkaistu
19.02.2016 klo 07:00
Lasten kanssa reissaaminen vaatii ja antaa paljon. Finavia kehittää lentoasemiaan helpottaakseen lapsiperheiden lähtöä matkalle.

Matkatavarat ovat mukana, liput ja passit helposti käsillä – ja lapsetkin leppoisassa lomatunnelmassa. Aina ei todellisuus tunnu ihan tältä, sen kertoo Finavian viime vuonna tekemä kartoitus lasten kanssa matkustavien tarpeista.

– Lapsiperheet stressaavat eniten lähtöaulassa, kun kaikki varsinaista lentomatkaa edeltävät ja jonkinlaista suorittamista vaativat vaiheet ovat vielä edessä. Odotetaan, valmistaudutaan ja jännitetään, kuinka kaikki sujuu, kertoo Finavian tutkimuspäällikkö Petra Merikanto.

Lapsiperheille oma turvatarkastuslinja ja opastusta

Viime joulun aikaan joulupukin apulaisiksi nimetyt oppaat opastivat lapsiperheitä Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaulassa. He esimerkiksi vastasivat kysymyksiin, auttoivat matkalle lähdön kanssa ja jakoivat varta varten lapsiperheille tehtyä jouluista palvelukarttaa.

– Karttaan koottiin kaikki lasten kannalta tärkeät palvelut ja hauskat paikat Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Finavia suunnittelee siitä nyt pysyvämpää versiota.

– Myös apulaisista saimme niin hyviä kokemuksia, että harkitsemme jatkoa, Merikanto mainitsee.

Leikkialueet ovat tärkeitä sekä lasten että aikuisten jaksamisen kannalta.

Lähtöaulan viimeinen rasti on turvatarkastus. Helsinki-Vantaan lentoasemalla lapsiperheille tarkoitettu turvatarkastuslinja nopeuttaa ja sujuvoittaa asiointia. Finavian kartoituksessa tämä turvatarkastuslinja sai sekä kiitosta että kehitystoiveena entistä paremman erottautumisen.

Leikkialue lentoaseman kohokohta

Lentoaseman kohokohtana lapsiperheet pitävät leikkialuetta. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on useita leikkialueita, joista löytyy leluja niin perheen pienemmille kuin vähän isommillekin lapsille.

– Leikkialueet ovat tärkeitä sekä lasten että aikuisten jaksamisen kannalta. Lapsille ne tarjoavat ajanvietettä, virikkeitä ja kavereita, vanhemmille hengähdyshetken, Merikanto muistuttaa.

Leikkialueille lapsiperheet toivovat lisää liikunnallisia mahdollisuuksia, jotta lapset saavat purkaa energiaa ennen pitkää paikallaan istumista. Merikannon mukaan tämä otetaan huomioon leikkialueita uusittaessa. Esimerkiksi Kittilän lentoasemalla lapsia varten asennettiin äskettäin liukumäki.

Helsinki-Vantaalla on neljä leikkialuetta, jotka ovat lapsiperheiden vapaasti käytettävissä. Lisäksi ravintola Seasonsissa portilla 14 on pieni leikkitila.

Matkustus