Ohita navigaatio

Lentokentän vinkeillä kyytiä lumikinoksille

Artikkeli julkaistu
10.11.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Ihmisiä & Ilmailua
Kukapa ei olisi talven tullen tuskaillut lumenpeittämän ovenedustan kanssa ja tarponut lumessa sään yllätettyä? Finavian kunnossapidolla on muutama ässä hihassa, joilla lumikaaoksen voi välttää.

Suomalaisten lentokenttien snowhow on haluttua osaamista maailmalla, ja varautumiskeinojen joukossa on myös monia suomalaisia kotitalouksia hyödyttäviä vinkkejä. Ota talteen Finavian kentän kunnossapitopäällikön Jani Elasmaan neuvot.

1. Seuraa ennustetta

Pakkasöiden saapumisen näkee sääennusteesta. Mittarin lähestyessä nollaa kannattaa täyttää hiekoituslaatikot ja kaivaa lumilapio kesäteloilta oven viereen. Rautakauppojen suolat ja jäänsulatusaineet ovat usein turhan arvokkaita. Elasmaa neuvoo käyttämään tavallisen hiekan ja sulatusaineen sekoitusta – se riittää yleensä loistavasti. 

2. Pidä välineistö kunnossa

Lentokentällä lumenauraukseen on voitava ryhtyä lyhyelläkin varoajalla, ja siksi siellä välineistö on aina ojennuksessa. Kotonakin lapiot, kolat ja hiekat kannattaa kaivella esille jo ennen pakkasöitä. Myös lumilinkojen ja auraustraktorien öljyt ja bensat kannattaa tarkistaa. 

3. Jaa vastuuta

Lumenluonti on yhteispeliä myös lentokentillä. Naapuruston kanssa on järkevää sopia vuoroista tai vastuualueista, jotta kenenkään ei tarvitse huolehtia koko naapuruston lumitöistä yksin. Naapureiden kanssa voi myös hankkia yhteisiä lumenluonnin apureita, kuten lumilingon tai pienen auraustraktorin. Jaettujen laitteiden yhteiskäyttö on edullinen ratkaisu, joka säästää myös aikaa.

Tunnetko Mörkö-Matin, marsalkan ratsun ja korkeakuormaimen? Lue lisää Helsinki-Vantaan erikoiskoneista.