Ohita navigaatio

Miksi lentokone jättää jälkeensä valkoisen vanan?

Artikkeli julkaistu
27.06.2016 klo 06:00
Arkistointipäiväys
Taivas jossa näkyy pilvijuova.
Ihmisiä & Ilmailua
Suihkukoneet piirtävät usein taivaalle valkoisia pilvijuovia. Mistä ilmiö johtuu?

Kun kirkkaana päivänä katselee korkeuksiin, taivaalla voi nähdä lentokoneiden piirtämiä valkoisia rantuja. Mietitkö koskaan, miten vanat syntyvät ja miksi? Otimme asiasta selvää.

1. Tiivistymisjuova on kuin moottoreiden höyrystyvä hengitys

Koneiden perään jääviä rantuja kutsutaan virallisesti tiivistymisjuoviksi. Niiden syntyprosessi muistuttaa hieman hengitysilman höyryämistä pakkasella.

Aluksen moottorista tuleva vesihöyry sekoittuu kylmään, tiivistyy ja jäätyy kiteiksi, jotka muodostavat pilvivanan.

Pakokaasussa olevat muut hiukkaset, kuten rikkihiukkaset, toimivat ytiminä, joiden ympärille vesihöyry tiivistyy jääkiteiksi.

2. Vanoja syntyy tietyssä korkeudessa

Tärkeimmät tiivistymisjuovien muodostumiseen ja säilymiseen vaikuttavat tekijät ovat ilman lämpötila ja kosteus.

Tyypillisimmin tiivistymisjuovia jättävät jälkeensä suihkumoottorikoneet, jotka liikkuvat sopivassa, noin 8–12 kilometrin korkeudessa, jossa ilma on tarpeeksi kylmää. Yleensä juovan muodostumiseen vaaditaan alle 40 miinusasteen lämpötila.

3. Juova voi säilyä jopa tuntikausia – kyse ei silti ole kemikaalivanoista

Jos ilmankosteus on pieni, lentokoneen jälkeensä jättämä tiivistysjuova haihtuu ja katoaa näkyvistä nopeasti, yleensä minuuteissa.

Oikeissa, riittävän kosteissa olosuhteissa, tiivistymisjuovat voivat kuitenkin säilyä tuntikausia ja muuttua lopulta untuvapilviksi eli Cirrus-yläpilviksi (Cirrus tarkoittaa latinaksi hiuskiehkuraa).

Toisin kuin netin kemikaalivana-teoreetikot sinnikkäästi väittävät, ei pitkäänkään taivaalla säilyviin tiivistymisjuoviin liity salaliittoa maahan ruiskutettavista kemikaaleista.

4. Sotilasilmailu on ollut erityisen kiinnostunut tiivistymisjuovista

Tiivistymisjuovat ja niiden syntyprosessi on ollut erityisen mielenkiintoista sotilasilmailulle, jossa on usein hyödyllistä välttää koneen sijainnin paljastaminen. Esimerkiksi tiedustelukoneiden on syytä pysyä mahdollisimman piilossa vastapuolelta, ja siksi vältellä näkyvän taustavanan jättämistä.

Ensimmäiset tieteelliset tutkimukset tiivistymisvanojen muodostumisesta tehtiinkin toisen maailmansodan aikoihin Saksassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

5. Ilmastovaikutuksista ollaan epävarmoja

Tiivistymisjuovien vaikutuksista maapallon ilmastoon on eriäviä arvioita.

Koska tiivistymisjuovat muuttuvat toisinaan pilviksi yläilmakehässä, ne voivat vaikuttaa maanpinnan saaman aurinkosäteilyn määrään ja säteilytasapainoon. Toisaalta tiivistymisjuovapilvien vaikutus on sekä lämmittävä että jäähdyttävä, joten kokonaisvaikutuksista maan ilmastoon ei ole vielä tieteellistä yksimielisyyttä.

Helsinki-Vantaan näköalaterassi.