Hyppää pääsisältöön

Millaisia ovat suomalaisten kokemukset Lapin lomista?

Julkaistu
30.01.2016 klo 07:00
Matkailututkijoiden tekemän tuoreen selvityksen mukaan Lapin lomalla koetaan jotain erityisen elämyksellistä ja mieleenpainuvaa

Elämysten lähteinä korostuivat maisemaan liittyvät tunnelmat, revontulet ja hiljaisuudesta nauttiminen. Tällaisia olivat myös odottamattomat positiiviset tapahtumat, kuten porojen tai muiden eläinten kohtaamiset luonnossa

Itä-Suomen yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan lähes puolet vastaajista ilmoitti kokeneensa Lapin lomallaan jotain erityisen elämyksellistä ja mielenpainuvaa. Vastaajista 74 % kertoo, että Lapissa kiehtovinta ovat maisemat. Muita kiehtovia tekijöitä ovat rauha ja hiljaisuus (56 %), erämaat (43 %), kotimaisuus (42 %) ja Lapin taika (41 %).

Vastaajia pyydettiin myös kuvailemaan, mitä Lapin taika heidän mielestään merkitsee. Vastauksissa korostuvat koskematon luonto, hiljaisuus, rauha ja eksoottisuus.

Kaksi kolmesta vastaajasta suosittelisi lomaa Lapissa suurella todennäköisyydellä ystävilleen ja tuttavilleen. Jopa kolme neljästä vastanneesta tietää matkustavansa lomalle Lappiin uudelleen seuraavan vuoden aikana.

Lapin lomakohteiden palvelut osoittautuivat pääosalle vastaajista vähintäänkin odotusten mukaisiksi. Erityisen positiivisia yllätyksiä tuottivat laskettelurinteet, hiihtoladut, majoituspalvelut, retkeilyreitit ja kelkkailumahdollisuudet. Kokonaisuutena arvioituna loma oli valtaosalle vastaajista selvästi odotettua parempi.

Suosituimpia Lapin lomakohteita olivat vastaajille Levi, Rovaniemi, Ylläs ja Saariselkä. Yleisimmin Lapin lomalla käydään perheen (38 %), puolison (36 %) tai kavereiden (23 %) kanssa.

Kyselytulosten mukaan kolme neljästä suomalaisesta on ollut ainakin joskus elämässään lomalla Lapissa. Lähes viidennes suomalaisista (19 %) oli ollut lomalla Lapissa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja heistä lähes puolet useammin kuin kerran.

Lapinhullut, Lappi-romantikot ja Lappi-aktiivit

Lapin lomalla on suomalaisille aivan erityinen merkitys, osoittaa matkailututkijoiden toinen tutkimus, joka perustuu yli kolmeensataan Lapin lomatarinaa. Lomatarinoista erottuu paikkasidonnaisuuden ja matkustusmotivaation perusteella kolme erilaista matkailijaryhmää: Lapinhullut, Lappi-romantikot ja Lappi-aktiivit.

Lapinhulluille Lappi on ympärivuotinen lomakohde, joka tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiseen, esteettisiin elämyksiin, hiljaisuudesta nauttimiseen ja henkiseen kehittymiseen. Heille myös aito saamelaisuus ja lappilainen kulttuuri ovat tärkeitä. Turisteille suunnattujen ilmiöiden sijaan Lapinhullu suosii Lapin erämaisimpia kohteita.

Lappi-romantikkokin arvostaa lappilaisia maisemia, hiljaisuutta ja rauhaa, mutta hänelle tärkeintä on jakaa eksotiikka läheistensä kanssa. Lappi edustaa romantikolle paikkaa, joka tarjoaa tunnelmallisimmat puitteet yhdessäoloon läheisten kanssa. Romantikko haluaa nauttia laadukkaista ravintolapalveluista ja arvostaa myös elävää musiikkia ja tanssia yhdessäolon muotona.

Lapinhullun ja Lappi-romantikon suhde Lappiin on vahvasti tunneperäinen. Lappi-aktiivin suhde on enemmän käytännöllinen ja korostaa matkustusmotivaatiota. Lappi-aktiivit voidaankin jakaa kahteen ryhmään, joita ovat tosiharrastajat ja bilettäjät. Tosiharrastajat käyvät Lapissa laskettelu-, hiihto- ja vaellusmahdollisuuksien innoittamina. Joillakin Lapin keskuksilla on myös varsin vauhdikas imago, ja monelle Lapin loma tarjoaa mahdollisuuden sekä harrastaa aktiviteetteja että nauttia reippaasta seuraelämästä.

Hae lentoyhteyksiä Lapin matkailukeskuksiin

Tutkimuksen toteutti Itä-Suomen yliopisto. Sen matkailututkijat selvittivät viime keväänä suomalaisten kokemuksia Lapin lomasta edellisen vuoden aikana (toukokuu 2014 – toukokuu 2015). Tutkimukseen osallistuivat yli 18-vuotiaat vastaajat M3 internet-paneelin kautta.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote 11.1.2016

Ihmisiä & Ilmailua Matkustus