Hyppää pääsisältöön

Oletko huomannut tämän? Helsinki-Vantaalla kokeillaan äänimaisemaa

Julkaistu
23.07.2016 klo 05:00
Terminaali 2:n lähtöselvitysaulassa on parhaillaan käynnissä äänimaisemakokeilu. Matkustajille halutaan luoda rentoa fiilistä ja samalla rauhallinen tunnelma terminaaliin ja turvatarkastukseen.

– Lentoasemalla äänimaisema muodostuu musiikin, luonnon äänten tai teknologian äänten kokonaisuudesta. Kyse ei ole siitä, että soitettaisiin jotain tiettyä levyä taukoamatta. Äänet voivat perustua esimerkiksi puronsolinan, linnunlaulun ja musiikin yhdistämiseen, kertoo Finavian asiakaskokemuksen kehittämisestä vastaava Johanna Metsälä.

Sopiva ääniympäristö voi hänen mukaansa vaikuttaa myönteisesti muun muassa ihmisten kokemuksiin ja hyvinvointiin. Finavian kokeilun taustalla on tarve vähentää matkustajien stressiä ja rauhoittaa terminaalia ja erityisesti turvatarkastusta, joka usein voidaan kokea jännittäväksi paikaksi.

Lentoaseman ääniympäristö muuttuu koko ajan, eikä äänimaisema koskaan synny uudelleen samanlaisena. Ääniympäristö syntyy tietokoneohjelmalla, joka koko ajan synnyttää äänimaisemaa tiettyjen etukäteen määriteltyjen asetusten mukaan.

Lentoaseman läpi viilettävät matkustajat eivät ehkä ole lainkaan havainneet äänimaailmaa, sillä sen tarkoituksena onkin sulautua huomaamattomasti lentoaseman tiloihin ja tunnelmaan.

Äänimaailmakokeilua on tehty 1. kesäkuuta alkaen. Joka toinen päivä terminaali 2:n lähtöaulassa voi kuulla äänimaailmaa ja joka toinen päivä äänimaailma on tauolla.

– Seuraamme matkustajien reaktioita ja teemme kokeilun ajan tutkimuksia ja kyselyitä. Matkustajat voivat antaa arvionsa esimerkiksi kyselylaitteen hymiöillä. Haluamme selvittää, onko sopivalla äänimaisella myönteisiä vaikutuksia, Metsälä sanoo.

Kokeilu liittyy Finavia tavoitteisiin kehittää ja parantaa asiakaskokemusta lentoasemilla, jotta matkustaminen olisi mahdollisimman huoletonta ja stressitöntä.

Näin äänimaisema on teknisesti toteutettu

Äänimaisemaa tuottaa ohjelmoitu Ambifier DSP BSS Soundweb -prosessori ja 16 kaiutinta.
Prosessoriin liitetään mittamikrofoni joka "kuuntelee" hallin taustamelun tasoa ja säätää äänenvoimakkuutta sen mukaan. Näin ääni soi kaikissa olosuhteissa sopivalla äänenvoimakkuudella.

Kaiuttimet on ripustettu hallin kattokehikkoon hajautetusti 4x4-muodostelmaan ja suunnataan suoraan alaspäin. Tällä tavalla saadaan tasainen äänenpeitto koko hallissa, eikä kuulija erota mistä suunnasta ääni tulee. Toteutus kuulostaa luonnolliselta.

Kaiuttimet ovat melko pieniä ja huomaamattomia ja ne varustettu turvavaijereilla. Ripustustarvikkeet ovat BGV-C1-sertifioituja. Kaapelointi kulkee näkymättömissä kehikon päällä. Yksittäisen kaiuttimen paino ripustustarvikkeineen on noin 35 kiloa.

Matkustus