Hyppää pääsisältöön

Pelastaako matkailu Suomen työpaikat?

Julkaistu
01.07.2016 klo 10:40
Matkailu ja sen vahva vaikutus työllisyyteen ovat jääneet suomalaisessa talouskeskustelussa liian vähälle huomiolle.

Suomi tarvitsee uusia ideoita ja panostuksia, jotta Suomen markkinaosuutta ja yöpymisten määrää saadaan kasvatettua reippaasti. Siksi Finavia haluaa nostaa aihetta esiin Suomi Areenassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa 14.7.

Voiko matkailu sitten pelastaa Suomen työpaikat? Ei kaikkia, mutta Suomessa ja lentoliikenteessä on paljon mahdollisuuksia, joita emme ole pystyneet vielä hyödyntämään riittävästi.

Finavia ja erityisesti Helsinki-Vantaan lentokenttä on kiinnostunut vaihtomatkustajista, jotka pitäisi saada jäämään Helsinkiin tutustumaan pääkaupunkiseutuun ja sitä kautta tuomaan matkailueuroja alueelle. Yhtälö on selvä: mitä houkuttelevampi on pääkaupunkiseudun matkailutarjonta, sitä suurempi on lentoliikenteen kysyntä.

Viime vuonna Suomessa vieraili 7,4 miljoonaa ulkomaista matkailijaa, mikä tarkoitti peräti 2,4 miljardia matkailueuroa. Jokainen matkailueuro tuo 56 senttiä muille toimijoille. Matkailijoista reilu kolmannes saapui lentäen. Jo näidenkin lukujen valossa on selvää, että matkailuun liittyy isoja mahdollisuuksia. Lentoliikenne työllistää Suomessa jo 100 000 ihmistä ja Helsinki-Vantaan kasvu luo lähivuosina peräti 5000 pysyvää työpaikkaa.

Tänä keväänä Finavia päätti lähteä mukaan tukemaan Guggenheimin museonhanketta Helsingissä. Esimerkiksi Taloustutkimuksen selvityksen mukaan lähes puolet kansainvälisistä turisteista katsoo Guggenheimin lisäävän Helsingin houkuttelevuutta matkakohteena. Tämä on yksi esimerkki siitä, että matkailuun kannattaa investoida ja keksiä luovia ideoita matkailijoiden viihtyvyyden parantamiseksi. Myös tällä kentällä kansainvälinen kilpailu on äärimmäisen kovaa.

Pääkaupunkiseudun matkailun imu hyödyttää myös koko maan lentoasemaverkostoa ja maakuntia. Kun halutaan turvata lentoasemien tulevaisuus, matkailun lisääntyminen on keskeinen keino. Paikallisten matkailutoimijoiden aktiivisuus ja yhteistyö on tärkeä tekijä lentoliikenteen ja lentoasemien kehittymisessä Suomessa. Esimerkiksi Lapissa on saatu matkailu kasvuun, kun alueellisesti on sitouduttu kehittämään matkailutuotteita ja panostettu markkinointiin.

Kaupungistuminen on yksi megatrendeistä ja Suomella on tarjota jotain joka meistä voi tuntua itsestään selvältä, eikä edes elämykseltä. Se on puhdas ilma ja luonto. Tärkeäksi ryhmäksi kannattaa nostaa kiinalaiset matkustajat. Määrätietoisella työllä Helsinki-Vantaalle on luotu vahva Euroopan ja Aasian välisen liikenteen solmukohta. Tämä kasvu myös jatkuu. Esimerkiksi viime vuonna jo noin 300 000 kiinalaista vieraili Helsinki-Vantaalla ohittaen ensimmäistä kertaa venäläisten matkustajamäärän. Kiinalaisille olisi mahdollista markkinoida Helsinkiä ja sen ympäristöä rauhoittumisella, väljyydellä ja erityisesti puhtaalla ilmalla.

Lapin lumoa me osaamme jo hyödyntää ja markkinoida, mutta aivan lähellä on myös jotain ainutlaatuista, jossa olisi paljon mahdollisuuksia. Se on suomalainen saaristo – idea, johon matkailuyrittäjien soisi tarttuvan hanakasti.

Tervetuloa siis kuulemaan ja puhumaan matkailun työllisyysvaikutuksista Porin lentoasemalle torstaina 14.7. klo 14. Keskustelijoina ovat liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ari Jalonen, STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, Suomen kasvukäytävä –verkoston projektijohtaja Annamari Ahonen, Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen sekä Finpron Visit Finland-yksikön johtaja Paavo Virkkunen.

Ihmisiä & Ilmailua Matkustus